Εργαλεία αξιολόγησης των μεθόδων πρώιμης αποκατάστασης σε ασθενείς μετά απο ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397350 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπρεζεράκου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κορομπέλη Άννα, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μυριανθέας Παύλος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σουρτζή Παναγιώτα, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εργαλεία αξιολόγησης των μεθόδων πρώιμης αποκατάστασης σε ασθενείς μετά απο ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εργαλεία αξιολόγησης των μεθόδων πρώιμης αποκατάστασης σε ασθενείς μετά απο ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρώιμη αποκατάσταση των ασθενών με ΑΕΕ θεωρείται τα τελευταία έτη μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης είναι να καταγραφούν οι κλίμακες αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση ασθενών με ΑΕΕ. Συγκεκριμένα, έγινε έρευνα των κλιμάκων σε σχέση με το χρόνο έναρξης της αποκαταστασης στους τομείς: ποιότητας ζωής, κινητικότητας, γνωσιακή λειτουργία, κατάθλιψη και ασφάλεια των κλιμάκων.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων Pubmed και Cochrane, από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Δεκέμβρη του 2023, με χρονικό περιορισμό των δέκα ετών. Οι λέξεις κλειδιά: “Early rehabilitation”, “ischemic stroke patients”,“Scale” αναζητήθηκαν κυρίως στον τίτλο και στην περίληψη του κειμένου.
Αποτελέσματα: Μέσω της πρώιμης αποκατάστασης επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο χρόνο έναρξης, το διάστημα 24-48 ώρες αποδεικνυεται οτι έχει θετικά αποτελέσματα. Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, η πρώιμη αποκατάσταση μετά τις 24 ώρες έχει σημαντικά οφέλη στις δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως εκτιμήθηκε με την κλίμακα Barthel. Στην κινητικότητα, οι μέθοδοι Vojta, Βελονισμός, Bobath, Mirror therapy παρουσίασαν βελτίωση, όπως εκτιμήθηκε με τις κλίμακες Fugl-Meyer Assessment, την Trunk Control Test, την Motor Evaluation Scale for Upper Extremity in Stroke Patients κα. Στην γνωσιακή αποκατάσταση, ο βελονισμός βοήθησε στη βελτίωση, όπως εκτιμήθηκε με την κλίμακα MocA. Στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων μεθόδων, η μέθοδος RICE φάνηκε να είναι ανεκτή ως μέθοδος. Τέλος, η κατάθλιψη εκτιμήθηκε με την κλίμακα Hamilton Depression Rating Scale.
Συμπεράσματα: Η πρώιμη αποκατάσταση παρουσιάζει ποικίλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως η βελτίωση της κινητικότητας και των ελειμμάτων που παρουσιάζονται από το επεισόδιο αλλά και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Η παρουσία των νοσηλευτών και η δημιουργία ενός ολιστικού πλάνου φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για την εξελικτική πορεία των ασθενών μετά από ΑΕΕ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρώιμη αποκατάσταση, Ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό, Κλίμακες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΠΜΣ PDF.pdf
722 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.