Αναδρομική μελέτη προγνωστικών δεικτών στον καρκίνο του μαστού

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3398246 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαλέξης Πέτρος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεωργία-Ελένη Θωμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χρ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αφροδίτη Νόννη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κ. Ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευσταθία Γ. Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδρομική μελέτη προγνωστικών δεικτών στον καρκίνο του μαστού
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναδρομική μελέτη προγνωστικών δεικτών στον καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Περίληψη: Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη ασθένεια με μεταβλητότητα στην κλινική εκδήλωση, την ανταπόκριση στην τρέχουσα θεραπεία και στα βιοχημικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ των διαφόρων υποομάδων. Η ιστολογική ταξινόμηση και η ανοσοϊστοχημική αξιολόγηση του υποδοχέα οιστρογόνου (ER), του υποδοχέα προγεστερόνης (PR), του υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER-2) και του δείκτη πολλαπλασιασμού Ki-67 διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της διαφορικής διαγνωστικής αξίας μεταξύ των διαφόρων τύπων καρκινώματος του μαστού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός των ιστοπαθολογικών και ανοσοϊστοχημικών χαρακτηριστικών των όγκων του μαστού από Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής στην Ελλάδα και ο προσδιορισμός της προβλεπτικής και προγνωστικής αξίας των κυριότερων ανοσοϊστοχημικών βιοδεικτών στον καρκίνο του μαστού.
Μέθοδος: Η μελέτη μας περιλάμβανε γυναίκες ασθενείς άνω των 18 ετών, των οποίων οι ιστοπαθολογικές και ανοσοϊστοχημικές εκθέσεις φυλάσσονταν στο αρχείο του Α' Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη μελέτη συμμετείχαν 197 γυναίκες ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 70 έτη και διάμεσο μέγεθος όγκου,τα 2,6 εκατοστά.
Αποτελέσματα: Οι περισσότεροι όγκοι εντοπίστηκαν στον αριστερό μαστό και το πορογενές καρκίνωμα του μαστού ήταν ο πιο κοινός ιστολογικός τύπος (35,5%). Οι περισσότεροι όγκοι είχαν ιστολογικό βαθμό 2 (106, 53,8%) και ταξινομήθηκαν ως TNM σταδίου ΙΙΑ (65, 33%). Οι περισσότεροι όγκοι βαθμού 1 και 2 εμφάνισαν υψηλή έκφραση PR, ενώ οι περισσότεροι όγκοι βαθμού 3 δεν είχαν έκφραση PR. Επιπλέον, οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο παρουσίασαν βαθμούς 2 και 3 σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς τριπλά αρνητικό φαινότυπο (p=0,001).
Συμπεράσματα: Η έρευνά μας παρείχε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάλυσης του όγκου που πραγματοποιείται με τη χρήση της ανοσοϊστοχημείας και της ιστοπαθολογικής ανάλυσης. Επιπλέον, τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι οι μοριακές και ανοσοϊστοχημικές αναλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της βιολογικής κατανόησης και στην ενίσχυση της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του μαστού, αλλά και στη χρήση συγκεκριμένων προγνωστικών και προγνωστικών βιοδεικτών του καρκίνου του μαστού, όπως οι βιοδείκτες ER, PR, HER-2, Ki-67, e-cadherin, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν τη μορφή της θεραπείας και να καθορίσουν τη θεραπευτική ανταπόκριση κάθε γυναίκας ασθενούς, ξεχωριστά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Kαρκίνος μαστού, Aνοσοϊστοχημεία, Παθολογοανατομία, Βιοδείκτες, Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού, Ιστοπαθολογικοί υπότυποι, Μοριακοί υπότυποι, Ιστολογικά χαρακτηριστικά, ER, PR, HER-2, Ki-67, e-cadherin, Προγνωστικοί, Λοβιακός καρκίνος μαστού, Πορογενής καρκίνος μαστού, Διηθητικός καρκίνος μαστού, In situ καρκίνος μαστού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
215
Αριθμός σελίδων:
186
Διδακτορική διατριβή Πέτρου Παπαλέξη_final.pdf (13 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο