Ανασκόπηση οπτικών τεχνικών ανεύρεσης καρκινικής διήθησης σε μασχαλιαίους λεμφαδένες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398609 27 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθήσεις Μαστού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαδολιοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Β. Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση οπτικών τεχνικών ανεύρεσης καρκινικής διήθησης σε μασχαλιαίους λεμφαδένες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση οπτικών τεχνικών ανεύρεσης καρκινικής διήθησης σε μασχαλιαίους λεμφαδένες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στο γυναικείο φύλο και αποτελεί το 11,7% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020. Για τον προσδιορισμό της ανατομικής έκτασης της νόσου και την επιλογή κατάλληλης θεραπείας χρησιμοποιείται το σύστημα σταδιοποίησης κατά TNM, όπου αξιολογούνται τα χαρακτηριστικά της πρωτοπαθούς εστίας, οι επιχώριες λεμφαδενικές μεταστάσεις και οι απομακρυσμένες αιματογενείς μεταστάσεις.
Ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της νόσου είναι η διήθηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Πρόσφατες πειραματικές μελέτες σε λεμφαδενικούς ιστούς έχουν προτείνει οπτικές παραμέτρους ως προβλεπτικούς δείκτες ύπαρξης καρκινικής διήθησης. Η χρήση της βιο-οπτικής εκμεταλλεύεται την ανομοιογένεια των ιστών σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και την διαταραχή της αρχιτεκτονικής, οι οποίες προκαλούν διαφορετικά διαθλαστικά φαινόμενα στα φωτόνια που προσπίπτουν στο υλικό. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έχει αναδείξει διαφοροποίηση στη ανάκλαση, τη διάθλαση καθώς και την απορρόφηση του φωτός ανάμεσα σε παθολογικούς και φυσιολογικούς ιστούς. Έτσι υποστηρίζεται η σημασία των εφαρμογών της βιο-οπτικής στην κλινική πράξη ως πιθανός προβλεπτικός παράγοντας διήθησης αλλά και ίσως στο μέλλον ως ένα διεγχειρητικό εργαλείο αναγνώρισης της λεμφαδενικής μετάστασης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανασκόπηση των μεθόδων βιο-οπτικής που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπινους λεμφαδενικούς ιστούς, καθώς και τα αποτελέσματά τους.
Πιο συγκεκριμένα οι τεχνικές που θα εξετασθούν είναι οι ακόλουθες: Φασματοσκοπία Ελαστικής Σκέδασης (elastic scattering spectroscopy- ESS), Οπτική Τομογραφία Συνοχής (optical coherence tomography- OCT), Φασματοσκοπία Ράμαν (Raman spectroscopy), Ανοσοφθορισμός Εγγύς Υπέρυθρου (near-infrared fluorescence imaging- NIRF), Φασματοσκοπία Διάχυτης Ανάκλασης (diffuse reflectance spectroscopy- DRS) και Φασματοσκοπία Fourier (Fourier transform infrared spectroscopy- FTIR).
Η ανάλυση των οπτικών χαρακτηριστικών των ανθρωπίνων ιστών αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο νέο πεδίο έρευνας. Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε φυσιολογικούς και μη φυσιολογικούς ιστούς (π.χ. καρκινικούς) θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις ανάπτυξης νέων διαγνωστικών μεθόδων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Kαρκίνος μαστού, Mασχαλιαίοι λεμφαδένες, Φασματοσκοπία Ελαστικής Σκέδασης, Οπτική Τομογραφία Συνοχής, Φασματοσκοπία Raman, Ανοσοφθορισμός Εγγύς Υπέρυθρου, Φασματοσκοπία Διάχυτης Ανάκλασης, Φασματοσκοπία Fourier
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
35
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΠΜΣ-Παπαδολιοπούλου.pdf
476 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.