Επίδραση πρηνής θέσης σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398802 20 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσια Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλεντζή-Σαλή Σελμάν
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παρίσης Γάλλος, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση πρηνής θέσης σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση πρηνής θέσης σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19
Περίληψη:
Εισαγωγή: η πρώτη μόλυνση με SARS-CoV-2 εντοπίζεται στη Γουχάν της Κίνας, τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν το μοναδικό τμήμα που μπορούσε να αντιμετωπίσει βαριές αναπνευστικές δυσχέρειες. Ένας σημαντικός τρόπος βελτίωσης αυτής είναι και η τοποθέτηση ασθενών σε πρηνή θέση.
Σκοπός: Διερεύνηση της επίδρασης και τα πιθανά οφέλη της πρηνής θέσης σε διασωληνωμένους ασθενείς με τη λοίμωξη SARS-CoV-2 που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από όλους τους ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και με επιβεβαιωμένο θετικό PCR Covid-19 (Μοριακό Τεστ Ανίχνευσης Κορονοϊού). Εξαίρεση αποτέλεσαν τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών και τα άτομα με αρνητικό PCR Covid-19. Η έναρξη καταγραφής περιπτώσεων ξεκινάει από τη στιγμή μετατροπής της ΜΕΘ σε ΜΕΘ-COVID19, έως και το κλείσιμο και μετατροπή της σε κανονική ΜΕΘ. Το συνολικό δείγμα κατηγοριοποιήθηκε σε, ομάδα που τέθηκε σε πρηνή θέση και ομάδα που παρέμεινε σε ύπτια θέση. Η πιθανή τελική έκβαση αποτέλεσε ο θάνατος και η έξοδος από τη ΜΕΘ.
Αποτελέσματα: Από τους συνολικά 202 ασθενείς, 73 τέθηκαν σε πρηνή θέση (36,1%), μέσος όρος τοποθέτησης σε πρηνή θέση 3,3 φορές. 135 ήταν άνδρες (66,8%) με μέσο όρο ηλικίας 66,9 (26-96) και η θνητότητα που σημειώθηκε ήταν 68,5% (n=138). Δεν παρατηρήθηκε στατιστική σημαντική σχέση μεταξύ θνητότητας και πρηνής θέσης p=0,503. Η διάμεση τιμή PaO2/FiO2 πριν τη τοποθέτηση σε πρηνή θέση, από 76,0 mmHg αυξήθηκε στα 145 mmHg 2 ώρες μετά τη τοποθέτηση σε πρηνή θέση. Η διάμεση διάρκεια επιβίωσης στην ομάδα που τέθηκε σε πρηνή θέση ήταν 26 μέρες ενώ στην ομάδα που δεν τέθηκε σε πρηνή θέση 13 ημέρες.
Συμπεράσματα: Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση διασωληνωμένων ασθενών βελτιώνει σημαντικά το PaO2/FiO2 και την οξυγόνωση. Ωστόσο δεν φαίνεται να βελτιώνει τα ποσοστά θνητότητας καθώς, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση στη θνητότητα μεταξύ της ομάδα που τέθηκε σε πρηνή θέση και στην ομάδα που παρέμεινε σε ύπτια θέση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρηνή θέση, Covid-19, Διασωληνωμένοι ασθενείς, ΜΕΘ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
84
πρηνη θέση.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο