Εκτίμηση επιτυχούς αντιμετώπισης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε κατάλυση (ablation)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398926 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ανδριοπούλου Μαρίνα-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντωνία Καλογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Ιφιγένεια Καλτσή, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση επιτυχούς αντιμετώπισης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε κατάλυση (ablation)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση επιτυχούς αντιμετώπισης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε κατάλυση (ablation)
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο διαδεδομένη καρδιακή αρρυθμία στην κλινική πράξη. Η κατάλυση με καθετήρα στην κολπική μαρμαρυγή για την μείωση των επαναλαμβανόμενων κολπικών αρρυθμιών και την μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι πλέον καλά καθιερωμένη. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν την υπεροχή αυτής έναντι της αντιαρρυθμικής θεραπείας. Ωστόσο, έως και το 45% των ασθενών εμφανίζουν υποτροπή της κολπικής μαρμαρυγής εντός 12 μηνών μετά την επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση του ποσοστού επιτυχίας της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής με καθετήρα, σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Υλικό και μέθοδος: Συνολικά 104 ασθενείς (66 άνδρες, 38 γυναίκες), ηλικίας 63,6 ± 7,2 ετών, υποβλήθηκαν σε επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής, σε μεγάλο Γενικό Νοσοκομείο της Αθήνας, κατά την διάρκεια Φεβρουάριος 2021 έως και Ιανουάριο 2023. Συλλέχθηκαν ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών και τα αποτελέσματα της επέμβασης. Ως επιτυχία ορίστηκε η απουσία επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής / κολπικής ταχυκαρδίας ή η καταγραφή 1 επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής / κολπικής ταχυκαρδίας που τερμάτισε αυθόρμητα εντός 24ώρου, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών κατόπιν της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής.
Αποτελέσματα: Στους 6 μήνες μετά από την επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής, το 92,3% των ασθενών ήταν ελεύθεροι από υποτροπιάζουσα κολπική μαρμαρυγή χωρίς αντιαρρυθμική φαρμακευτική θεραπεία. Η πολυπαραγοντική ανάλυση περιλάμβανε τις ακόλουθες μεταβλητές: ηλικία, φύλο, τύπος κολπικής μαρμαρυγής, Δείκτης Μάζας Σώματος, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο, συχνότητα καπνίσματος και συχνότητα χρήσης αλκοόλ. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των παραπάνω μεταβλητών και της ελευθερίας από υποτροπιάζουσα κολπική μαρμαρυγή. Ένας ασθενής, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στο ποσοστό αποτυχίας, υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση κατάλυσης για κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Συμπεράσματα: Η επέμβαση της κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία με καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη διατήρηση του φλεβοκομβικού ρυθμού. Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον ασθενή είναι οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες επιτυχίας της επέμβασης κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου κατόπιν της επέμβασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κατάλυση, Θεραπεία, Κολπική μαρμαρυγή, Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Andriopoulou_Marina Christina_Msc.pdf
981 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.