Αξιολόγηση Στασικής Σταθερότητας κατά τη Βασική Πυραμίδα της Ακροβατικής Γυμναστικής

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3399033 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-20
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΑΧΙΛΙΑ ΑΡΓΥΡΩ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουσάνογλου Ελισσάβετ, Καθηγήτρια Αθλητικής Βιομηχανικής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση Στασικής Σταθερότητας κατά τη Βασική Πυραμίδα της Ακροβατικής Γυμναστικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση Στασικής Σταθερότητας κατά τη Βασική Πυραμίδα της Ακροβατικής Γυμναστικής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η στασική σταθερότητα είναι καίριας σημασίας στην αγωνιστική ακροβατική γυμναστική όπου επιδιώκεται ισορροπία ενιαίου συστήματος μαζών, όπως στην άσκηση «πυραμίδα». Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει το ρόλο της σωματικής μάζας (ΣΜ) της αθλήτριας ανάβασης (κορυφή-Κ) και της τοποθέτησης των ποδιών της αθλήτριας υποστήριξης (Βάση-Β) στη στασική σταθερότητα κατά την ακροβατική άσκηση της «βασικής πυραμίδας».
Μέθοδος: Πέντε αθλήτριες βάσης και δύο αθλήτριες κορυφής (ηλικίας 7 έως 16 ετών, όλες από τον ίδιο αθλητικό σύλλογο, με εμπειρία σε αγώνες Ακροβατικής Γυμναστικής, ΣΜ κορυφών στο άνω και κάτω όριο του εύρους ΣΜ των αντίστοιχων αθλητριών του συλλόγου) εκτέλεσαν προσπάθειες της άσκησης βασική πυραμίδα (ΠΥΡ) σε 3 συνθήκες (ελεύθερη Β: ΕΒ, ΠΥΡ-Κ1, ΠΥΡ-Κ2) (3 προσπάθειες ανά συνθήκη, 20 δευτ. ανά προσπάθεια). Όλες οι συνθήκες, εκτελέσθηκαν σε δύο τοποθετήσεις ποδιών της αθλήτριας βάσης, την παράλληλη και την ευθύγραμμη. Η στασική σταθερότητα ελέγχθηκε μέσω της γραμμικής επιτάχυνσης της δεξιάς και αριστερής κνήμης (αδρανειακοί αισθητήρες Xsens, MT Manager έκδοση 4.6.5, 100 Hz, τοποθέτηση στο ΚΜ κάθε κνήμης). Η στατιστική ανάλυση έγινε με το λογισμικό SPSS 28.0 (p ≤ 0.05).
Αποτελέσματα: Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά γραμμικής επιτάχυνσης μεταξύ δεξιάς και αριστερής κνήμης (p > 0.05). Για το επιταχυνσιακό άθροισμα δεξιάς και αριστερής κνήμης, και στις δύο τοποθετήσεις ποδιών, σημαντική διαφορά εντοπίζεται στη σύγκριση ΕΒ με ΠΚ1 και ΠΚ2 (p ≤ 0.05) καθώς και μεταξύ ΠΚ1 και ΠΚ2 (p ≤ 0.05) (ΠΚ2, υψηλότερη επιτάχυνση). Η διαφορά μεταξύ τοποθετήσεων ποδιών εμφανίσθηκε μικρότερη στην ΠΚ1 (p ≤ 0.05).
Συμπεράσματα: Η σταθερότητα των βάσεων κατά την ισορροπία στην ακροβατική άσκηση της πυραμίδας φαίνεται να μειώνεται όταν η αθλήτρια ανάβασης έχει μεγαλύτερη μάζα και κατά την ευθύγραμμη συγκριτικά με την παράλληλη τοποθέτηση ποδιών από την αθλήτρια υποστήριξης. Η διαφορά μεταξύ τοποθέτησης ποδιών είναι μικρότερη όταν η πυραμίδα δημιουργείται από αθλήτρια μικρότερης σωματικής μάζας.
Λέξεις κλειδιά: ισορροπία, ορθοστατικός έλεγχος, βάση στήριξης, αδρανειακοί αισθητήρες
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ισορροπία, ορθοστατικός έλεγχος, βάση στήριξης, αδρανειακοί αισθητήρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
53
Αχιλλιά_Πτυχιακή_ΕΡ_10-03-2024_ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο