Εκπαίδευση παιδιατρικών ασθενών με άσθμα για τη διενέργεια σπιρομέτρησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3399113 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Παιδιατρική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ζέφι Κριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπουτοπούλου Βαρβάρα, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μάντζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κουμπαγιώτη Δέσποινα, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκπαίδευση παιδιατρικών ασθενών με άσθμα για τη διενέργεια σπιρομέτρησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκπαίδευση παιδιατρικών ασθενών με άσθμα για τη διενέργεια σπιρομέτρησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος σε παιδιατρικούς ασθενείς αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της συγκεκριμένης εργασίας.

Σκοπός: Η συλλογή δεδομένων από την πρόσφατη βιβλιογραφία για την κλινική διάγνωση και διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στους παιδιατρικούς ασθενείς με βάση τα νέα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης με σκοπό τη βέλτιστη και καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Σε αυτήν την βιβλιογραφική ανασκόπηση γίνεται αναφορά και κατανόηση του αναπνευστικού συστήματος και των λοιμώξεων αυτού στην παιδική ηλικία, δίνεται έμφαση στο παιδιατρικό άσθμα και στο ειδικό μέρος της εργασίας αναλύεται η διαδικασία της σπιρομέτρησης που υποβάλλονται οι παιδιατρικοί ασθενείς για την εκτίμηση του άσθματος αλλά και τη πνευμονική λειτουργικότητα τους.

Υλικό – Μέθοδος: Έγινε αναζήτηση στη βάση δεδομένων PubMed και Cochrane Library χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Αποτελέσματα: Το άσθμα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα της Παιδιατρικής και προσβάλει κατά μέσο όρο ανά έτος περίπου το 15-20% των παιδιών. Στην Ελλάδα το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 5-10% των παιδιών.
Παρατηρείται παγκόσμια ότι το 7,2% είναι η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος όπου το 6% από αυτό το ποσοστό αφορά τον ενήλικο πληθυσμό και το 10% αφορά τον πληθυσμό των παιδιών όπου εμφανίζουν άσθμα. Υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις για τη διαπίστωση του άσθματος, οδηγίες για το τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτών των ασθενών καθώς και η εκπαίδευση τόσο των γονέων/κηδεμόνων αλλά και των ίδιων των παιδιών για τη χρήση τη διαχείριση του άσθματος.

Συμπεράσματα: Για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών με άσθμα καθίσταται σημαντικό η έγκαιρη διάγνωση, η χρήση της κατάλληλης θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ασθενή με τη χρήση των οδηγιών και των συστάσεων που έχουν δημιουργηθεί. Οι μελέτες για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών ανανεώνονται διαρκώς καθώς η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό και η διαχείριση και η αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών αλλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες που προκύπτουν με στόχο τη βέλτιστη και ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και την επιστροφή τους στην καθημερινότητα και το δικό τους τρόπο ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιά, Σπιρομέτρηση, Παιδιατρικό άσθμα, Αναπνοή, Συσκευές νεφελοποίησης, Λοίμωξη του αναπνευστικού,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
79
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΖΕΦΙ-ΠΜΣ ΕΡΓΑΣΙΑ (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.