Ελληνικό και τουρκικό θέατρο σκιών και κούκλας στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη (1817-1931/2) και στην Κύπρο (1893-1931)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3400560 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Χοτζάκογλου Ανθούλα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Ευανθία Στιβανάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Διακουμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Άννα Σταυρακοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
Γωγώ Βαρζελιώτη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Αλεξία Αλτουβά, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελληνικό και τουρκικό θέατρο σκιών και κούκλας στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη (1817-1931/2) και στην Κύπρο (1893-1931)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελληνικό και τουρκικό θέατρο σκιών και κούκλας στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη (1817-1931/2) και στην Κύπρο (1893-1931)
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή ερευνά και μελετά το πεδίο των ελληνικού και τουρκικού θεάτρου σκιών (Καραγκιόζη και Καραγκιόζ) και κούκλας στις ελληνικές κοινότητες Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Κύπρου, κατά την περίοδο 1817/1893-1932/1931, αντιστοίχως. Τα δύο χρονολογικά ορόσημα, ως εναρκτήρια, συνδέονται με τον εντοπισμό των πρώτων σχετικών αναφορών (1817, 1893 αντιστοίχως). Ως καταληκτικά, για τη μεν Τουρκία συνδέονται με τον νόμο απαγόρευσης καλλιτεχνικής δράσης σε μη Τούρκους πολίτες (1931/2) και το εγχείρημα αναβίωσης και διάδοσης του τουρκικού θεάτρου σκιών (Καραγκιόζ) ως μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας, μέσω της ίδρυσης «Σπιτιών του Λαού». Για τη δε Κύπρο, το καταληκτικό χρονολογικό όριο συνδέεται με την εξέγερση («Οκτωβριανά») εναντίον της Αγγλικής Αποικιοκρατίας, που οδήγησε σε αυστηρότερο καθεστώς διακυβέρνησης και πλήθος απαγορεύσων. Αυτό το όριο κατ’ εξαίρεσιν καταστρατηγείται κατά την επισκόπηση του τουρκικού μικροθεάτρου εν Κύπρω, κυρίως λόγω της σπανιότητας του υλικού κι επειδή η μελέτη του δεν βασίζεται τόσο στον Τύπο, όσο σε προφορικές μαρτυρίες με ασαφείς χρονολογικές αναφορές. Σε όλες τις ενότητες γίνονται αναφορές και στη μεταγενέστερη πορεία των θεαμάτων, ώστε να δομηθεί ένα έστω αδρό, αλλά συνολικό πλαίσιο.
Το σώμα της διατριβής, μετά τον πρόλογο, τις βραχυγραφίες, και την εισαγωγή, διαιρείται σε δύο μεγάλα κεφάλαια (Ι. Ελληνικό και τουρκικό θέατρο σκιών (Καραγκιόζη και Καραγκιόζ) και κούκλας (Φασουλής, μαριονέτες) στις ελληνικές κοινότητες Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης 1817-1932, ΙΙ. Ελληνικό και τουρκικό θέατρο σκιών (Καραγκιόζη και Καραγκιόζ) και κούκλας (Φασουλής, μαριονέτες, κ.ά.) στην Κύπρο 1893-1931). Έπονται τα Συμπεράσματα (ΙΙΙ) κι ακολουθεί τριμερές Επίμετρο (IV) με βιογραφικά των εμψυχωτών, κατάλογο δραματολογίου και χώρων παραστάσεων, δίγλωσση περίληψη (V), βιβλιογραφία και παράθεση όλων των πηγών που αξιοποιήθηκαν (VΙΙ), καθώς και ευρετήρια (VΙΙ).
Κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο μεγάλα υποκεφάλαια (θέατρο σκιών, θέατρο κούκλας), των οποίων προηγείται εξειδικευμένη εισαγωγή, με τις πληροφορίες τους να συνοψίζονται σε διπλούς (αλφαβητικούς και χρονολογικούς) πίνακες και να συνοδεύονται από ενδεικτικές, κατατοπιστικές εικόνες. Μικρότερα ειδικά κεφάλαια σχηματίζονται βάσει της αρχικής στόχευσης, καθώς και αξιολόγησης του επιπλέον υλικού που εντοπίσθηκε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, Καραγκιόζης, Φασουλής, μικροθέατρο, ελληνικές κοινότητες, Μείζων Ελληνισμός, Ρωμηοί, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κύπρος, Μικρά Ασία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, θέαμα, ψυχαγωγία, στρατιωτικό θέατρο, Μικρασιατική εκστρατεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
44
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
2486
Αριθμός σελίδων:
780
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-06.

Χοτζάκογλου thesis Απρ.2024.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-06.