Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και Σύγχρονη Κοινωνία: Ειδικά Θέματα Παιδικής Ηλικίας, Κοινωνικών Μειονοτήτων, Εργασίας και ΕκπαίδευσηΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-09
Συγγραφέας:
Μαλλιούρη Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Μπαμπούνης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Δημάκη Ζώρα-Μαρία, Αναπληρότρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από το 2015 έως το 2020.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από το 2015 έως το 2020.
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η εξέταση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πενταετία 2015 με 2020. Συγκεκριμένα, έχει εναρκτήρια έτος το 2015, γιατί τo έτος εκείνο είναι ορόσημο, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, κυρίως των Σύριων σε ευρωπαϊκό έδαφος εξαιτίας του πολέμου. Για τo σκοπό αυτό, πρώτα θα αποσαφηνιστούν οι βασικοί όροι της μετανάστευσης και έπειτα θα ακολουθήσει μια ιστορική ανασκόπηση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Κατόπιν, θα γίνει αναφορά στα Νομοθετικά Διατάγματα που θεσπίστηκαν κυρίως στην Ελλάδα, με σκοπό την ένταξή τoυς και συνάμα την Μεταναστευτική Πολιτική που εκείνη ακολούθησε. Στη συνέχεια θα γίνει λόγος για την λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.O) και τον ρόλο που επωμίστηκαν στην ροπή του μεταναστευτικού. Βασικό σημείο της εργασίας κατέχει o δείκτης MIPEX, για την ερμηνεία και την ανάλυση του μεταναστευτικού φαινομένου, που θα επιτρέψει μέσα από ποσοστά και γραφήματα να ερμηνεύσουμε την πορεία της Μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στο τελευταίο της μέρος, θα υπάρξουν τα συμπεράσματα μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα και τα στοιχεία του δείκτη. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας συνιστά η σκιαγράφηση της τρέχουσας πορείας της μετανάστευσης και σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί η προσπάθεια των κρατών για την ένταξη τoυς προσφύγων και μεταναστών στη νέα τoυς χώρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μετανάστευση, μετανάστες , μεταναστευτικές ροές , πρόσφυγες, ένταξη, ενσωμάτωση, αφομοίωση , κινητικότητα, επανένωση, νομοθετήματα, μεταναστευτικές πολιτικές, Αραβική Άνοιξη, Μ.Κ.O.
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42