Γιγαντοκυτταρικοί όγκοι: Κλινική, ιστολογική και απεικονιστική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400871 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μυοσκελετική Ογκολογία: Διάγνωση-Θεραπεία-Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Χριστόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαυρογένης Ανδρέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαγγελόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγρογιάννης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γιγαντοκυτταρικοί όγκοι: Κλινική, ιστολογική και απεικονιστική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γιγαντοκυτταρικοί όγκοι : Κλινική, ιστολογική και απεικονιστική ανασκόπηση
Περίληψη:
Οι γιγαντοκυτταρικοί όγκοι εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ηλικίας 20-40 ετών. Η αιτιολογία τους δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι γιγαντοκυτταρικοί όγκοι είναι καλοήθεις. Εντοπίζονται κυρίως γύρω από το γόνατο, την περιφερική κερκίδα, το εγγύς βραχιόνιο, τα άνω και κάτω άκρα (κυρίως στις φάλαγγες των δακτύλων). Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, ενώ οίδημα και παραμόρφωση σχετίζονται με πιο εκτεταμένες βλάβες. Η διάγνωση των γιγαντοκυτταρικών όγκων γίνεται με ακτινογραφία(α/α) στο πάσχον οστό, αξονική και μαγνητική τομογραφία(CT-ΜRI),τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και σπινθηρογράφημα οστών. Η χειρουργική επέμβαση είναι είναι η κύρια θεραπεία των γιγαντοκυτταρικών όγκων. Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται επικουρική θεραπεία (υγρό άζωτο, φαινόλη και καυτηρισμός με ακτίνες αργού) και τοπικά ή συστηματικά διφωσφονικά, όπως η ζολεδρονάτη .Επίσης χρησιμοποιείται και η δενοσουμάμπη. Έχουν καλή πρόγνωση και σπανιότερα δίνουν μεταστάσεις στους πνεύμονες.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των συνηθέστερων γιγαντοκυτταρικών όγκων και συγκεκριμένα των γιγαντοκυτταρικών όγκων των οστών, των γιγαντοκυτταρικών όγκων των τενόντιων ελύτρων, των οστεοσαρκωμάτων πλούσιων σε γιγαντοκύτταρα και των γιγαντοκυτταρικών όγκων των μαλακών μορίων.
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι Giant Cell Tumors, Soft Tissue Neoplasms, giant cell tumor of bone, giant cell tumor of tendon sheath, giant cell-rich osteosarcoma, giant cell tumor of soft tissues, clinical presentation, imaging, histology, epidemiology, treatment. Συμπεριλήφθηκαν όσα άρθρα ήταν γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα. Δεν τέθηκε περιορισμός όσον αφορά τη δημοσίευση ή το είδος των άρθρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γιγαντοκτταρικοί όγκοι, Γιγαντοκυτταρικός όγκος των οστών , Γιγαντοκυτταρικός όγκος των τενοντίων ελύτρων , Οστεοσάρκωμα πλούσιο σε γιγαντοκύτταρα , Γιγαντοκυτταρικός όγκος των μαλακών μορίων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
200
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-11.

Christopoulos_Panagiotis_MSc.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-11.