Συσχέτιση επιπέδων μητρικής βιταμίνης D με τη νευροανάπτυξη εμβρύου και νεογνού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400921 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμβρυομητρική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κούρογλου Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελευθεριάδης Μακάριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περβανίδου Παναγιώτα , Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση επιπέδων μητρικής βιταμίνης D με τη νευροανάπτυξη εμβρύου και νεογνού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση επιπέδων μητρικής βιταμίνης D με τη νευροανάπτυξη εμβρύου και νεογνού
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων και των νευροαναπτυξιακών αποτελεσμάτων στους απογόνους. Η εμβρυϊκή νευροανάπτυξη φαίνεται να επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από ενδομήτριους και εξωμήτριους παράγοντες. Υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τον βιολογικό ρόλο της βιταμίνης D και του υποδοχέα της στην παθοφυσιολογία γνωστικών, επικοινωνιακών διαταραχών και ψυχικών ασθενειών. Η μητρική 25-υδροξυβιταμίνη D μεταφέρεται εύκολα μέσω του πλακούντα, σε αντίθεση με το μητρικό γάλα στο οποίο η έκκριση είναι περιορισμένη, και φαίνεται να σχετίζεται με τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρυϊκού εγκεφάλου.
Σκοπός: Στόχος αυτής της ανασκόπησης είναι να ταξινομηθούν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα της βιβλιογραφίας καθώς υπάρχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον και νέες πληροφορίες για τις επιδράσεις της έλλειψης βιταμίνης D στη σωματική και ψυχική υγεία σε συνδυασμό με την ευρεία αύξηση της διάγνωσης νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
Υλικά και Μέθοδοι: Ανασκόπηση των πρωτότυπων ερευνητικών μελετών της βιβλιογραφίας την τελευταία πενταετία, που διερευνούν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των νευροαναπτυξιακών αποτελεσμάτων στους απογόνους.
Αποτελέσματα: Συνολικά τα στοιχεία των μελετών δεν οδηγούν σε σαφή και ασφαλή συμπεράσματα συσχέτισης σε καμία υποκατηγορία νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν όμως οτι η επάρκεια βιταμίνης D στην κύηση ή τον τοκετό δεν σχετίζεται με εμφάνιση νευροαναπτυξιακών εκδηλώσεων στον απόγονο.
Συμπεράσματα: Υπάρχει ανάγκη χρήσης συγκεκριμένων και εμπεριστατωμένων ερευνητικών πρωτοκόλλων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς μελέτης, ομοιογενείς-τυποποιημένες μεθόδους αξιολόγησης και ορισμούς για τη διάγνωση των διαταραχών, έλεγχο και αδρανοποίηση των συγχυτικών παραγόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιταμίνη d, Κύηση, Προγεννητικός έλεγχος, Νευροαναπτυξιακές διαταραχές, Νευροανάπτυξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
76
Kouroglou_Evgenia_MSc.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο