Επίπεδα τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αλλεργική αντίδραση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401038 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρίτση-Κουκουλάρη Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αλλεργική αντίδραση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίπεδα τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αλλεργική αντίδραση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αλλεργία είναι μια μη λοιμώδης ασθένεια που επηρεάζει εκατοντάδες ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, από μικρής κλινικής σημασίας έως απειλητικά για την ζωή. Το σύνδρομο Κούνης αναφέρεται σε οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, προκαλούμενο στα πλαίσια αλλεργικής αντίδρασης. Παρότι η συσχέτιση μεταξύ στεφανιαίων συνδρόμων και αλλεργικών αντιδράσεων είναι ευρέως γνωστή, παραμένει ελλιπώς μελετημένη η σημασία της αύξησης των καρδιακών δεικτών στα πλαίσια αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η καρδιακή τροπονίνη.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση των επιπέδων της τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αλλεργική αντίδραση.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 200 ασθενείς οι οποίοι προσέρχονταν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Π.Γ.Ν. Πατρών, λόγω αλλεργικής αντίδρασης τύπου Ι. Οι ασθενείς υποβάλλονταν σε συνεχόμενα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και σε μέτρηση τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας (hs-cTn).
Αποτελέσματα: Από τους 200 ασθενείς της μελέτης το 52,5% ήταν άνδρες. Το 5,0% είχαν σακχαρώδη διαβήτη και το 24,0% αρτηριακή υπέρταση. Το 73,5% των περιστατικών διαγνώστηκαν με κνίδωση. Μυοκαρδιακή βλάβη ανευρέθη σε 24 συνολικά ασθενείς (12,0%), με 6,0% να διαγιγνώσκεται με σύνδρομο Κούνης και 6,0% με μυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο. Εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στους πληθυσμούς που παρουσίασαν μυοκαρδιακή βλάβη σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίασαν όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη (p<0,001), δυσλιπιδαιμία (p=0,029), αρτηριακή υπέρταση (p=0,023) και στους ενεργούς καπνιστές (p=0,017).
Συμπέρασμα: Η επίπτωση της μυοκαρδιακής βλάβης στο σύνολο του δείγματος της μελέτης ήταν 12,0%, και το σύνδρομο Κούνης παρατηρήθηκε σε 6,0% των ασθενών. Οι ασθενείς με μυοκαρδιακή βλάβη ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να έχουν ατομικό ιστορικό με αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλεργία, Μυοκαρδιακή βλάβη, Τροπονίνη, Σύνδρομο Κούνης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
57
Maria Anastasopoulou, MSc.pdf (379 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο