Η αξιοποίηση των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Α' βάθμια εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401130 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαμιχαήλ Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λήδα Τσενέ, διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξιοποίηση των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Α' βάθμια εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξιοποίηση των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Α' βάθμια εκπαίδευση
Περίληψη:
Η αφήγηση (narration) περιγράφει μια ιστορία ή ένα γεγονός με τη χρήση λόγου, γραφής, εικόνων ή άλλων μέσων επικοινωνίας. Η αφήγηση αποτελεί ένα σημαντικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας και έχει εξελιχθεί σημαντικά μέσα από την ιστορία.
Ένα είδος αφήγησης είναι και τα κόμικς τα οποία αποτελούν το αγαπημένο είδος των νεαρών παιδιών. Οι ιστορίες αναδύονται με ελκυστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα από τις εικόνες του κόμικς, συμπληρώνοντας έτσι το κείμενο και προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας.
Η διδασκαλία και η επιτυχής μάθηση της αγγλικής γλώσσας απαιτεί δημιουργικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Μία τέτοια προσέγγιση αποτελούν τα κόμικς τα οποία παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα μιας και παρέχουν οπτική υποστήριξη, διασκέδαση, κινητοποίηση, προώθηση της δημιουργικότητας και βελτίωση της γραφής και ανάγνωσης.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αξιοποίησης των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εργασία δομήθηκε σε δύο μέρη, ένα θεωρητικό και ένα ερευνητικό, με το πρώτο να διερευνά τις έννοιες της αφήγησης αλλά και των κόμικς και τη συσχέτισή τους με τη διδασκαλία και το δεύτερο να παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας η οποία ακολούθησε την ποσοτική μεθοδολογία με την χρήση ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν συχνά τα κόμικς ως μέσο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας συμφωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό πως η χρήση των κόμικς στη διδασκαλία θα έλκυε το ενδιαφέρον των σημερινών μαθητών αναφορικά με αυτούς που τα χρησιμοποιούν σπάνια, καθώς και ότι οι ανασταλτικοί παράγοντες για την χρήση και την εφαρμογή των κόμικς (κλασσικών/ ψηφιακών) στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας δεν διαφέρουν αναφορικά με τον βαθμό γνώσης των ΤΠΕ. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι καθώς αυξάνεται ο βαθμός συμφωνίας των εκπαιδευτικών για το ότι η χρήση των κόμικς κάνει πιο διαδραστική και διασκεδαστική τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας αυξάνεται και ο βαθμός συμφωνίας ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των μαθητών στις δεξιότητες του γραπτού και προφορικού λόγου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
αφήγηση, κόμικς, διδασκαλία, αγγλική γλώσσα, έρευνα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
94
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ_ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ_MASTER.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο