Extended chemical characterization of selected Greek bee products using cutting-edge mass spectrometry techniques.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401619 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-21
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πρέζα-Μάγιο-Κατάκη Δάφνη-Ανχέλικα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μαριλένα Δασενάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Extended chemical characterization of selected Greek bee products using cutting-edge mass spectrometry techniques.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδελεχής χημικός χαρακτηρισμός επιλεγμένων ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων με χρήση καινοτόμων τεχνικών Φασματομετρίας Μαζών.
Περίληψη:
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκε και χαρακτηρίστηκε το βιοδραστικό
περιεχόμενο ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, με έμφαση στο φαινολικό τους
κλάσμα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η καινοτόμος αναλυτική τεχνική UHPLC
VIP-HESI-TIMS-QTOF-MS. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για
τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων σε μελισσοκομικά προϊόντα. Αρχικά, η
αναλυτική μέθοδος επικυρώθηκε για 52 αναλύτες χρησιμοποιώντας πρότυπα διαλύματα
φαινολικών ενώσεων, και κρίθηκε κατάλληλη για την επιθυμητή χρήση. Με την
επικυρωμένη πλέον μέθοδο, αναλύθηκαν τρία είδη ελληνικών μελισσοκομικών
προϊόντων. Συγκεκριμένα αναλύθηκε βασιλικός πολτός, γύρη μελισσών και πρόπολη, και
μέσω στοχευμένης σάρωσης ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν 24, 43 και 48
φαινολικές ενώσεις, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετά από διεξοδική βιβλιογραφική
ανασκόπηση, καταγράφηκαν φαινολικές ενώσεις που είχαν βρεθεί στο παρελθόν σε
μελισσοκομικά προϊόντα και δημιουργήθηκε μία λίστα 25 ύποπτων ενώσεων που
πιθανόν υπήρχαν στα δείγματα. Χρησιμοποιώντας τη λίστα αυτή, 14 επιπλέον φαινολικές ενώσεις ταυτοποιήθηκαν στον βασιλικό πολτό, 16 στη γύρη μελισσών και 18 στην πρόπολη, οδηγώντας σε μία πιο λεπτομερής περιγραφή του φαινολικού τους προφίλ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υγρή χρωματογραφία, φασματομετρία ιοντικής ευκινησίας, επικύρωση, μελισσοκομικά προϊόντα, φαινολικές ενώσεις
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
124
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-21.

MASTER THESIS FINAL PREZA-MAYO-KATAKI.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-21.