Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και σχιζοτυπία σε νέους ενήλικες χρήστες κάνναβης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402001 5 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-04
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πανταζή Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Δικαίος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και σχιζοτυπία σε νέους ενήλικες χρήστες κάνναβης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και σχιζοτυπία σε νέους ενήλικες χρήστες κάνναβης
Περίληψη:
Η κάνναβη αποτελεί πλέον μία από τις πιο διαδεδομένες ψυχοδραστικές ουσίες ενώ όλο και μεγαλύτερο φαίνεται το ενδιαφέρον της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας για την προβληματική χρήση κάνναβης εν μέρει λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα της ουσίας, την νομιμοποίησή της, τα αυξανόμενα αιτήματα για θεραπεία και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική των χρηστών. Η συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας καθώς και των σχιζοτυπικών στοιχείων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης.
Κύριος στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει α) τη συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας βάσει της Θεωρίας των Πέντε Παραγόντων με τη χρήση κάνναβης και β) τις διαφοροποιήσεις στα σχιζοτυπικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας μεταξύ χρηστών κάνναβης και μη.
Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη σε δείγμα ευκολίας 585 νεαρών ενήλικων ηλικίας 18-30 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 24,5 έτη (SD:3,4) από τους οποίους οι 359 ήταν χρήστες κάνναβης και οι 226 δεν έκαναν χρήση. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το Ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων, η Δοκιμασία Εντοπισμού Διαταραχής Χρήσης Κάνναβης (CUDIT-R) για τη μέτρηση της χρήσης κάνναβης, το Ερωτηματολόγιο των Πέντε Παραγόντων NEO (NEO-FFI) για την μελέτη των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και η Σύντομη Κλίμακα Σχιζοτυπικής Προσωπικότητας (SPQ-b) για την μέτρηση της σχιζοτυπίας. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 28.
Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας των χρηστών κάνναβης και των μη χρηστών, με τις γυναίκες να σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης. Η χρήση κάνναβης βρέθηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού (p<0.001) και δεκτικότητας σε νέες εμπειρίες (p=0.039) καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ευσυνειδησίας (p<0.001), συνεργατικότητας (p=0.011) και εξωστρέφειας (p<0.001). Επιπλέον, βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της βαρύτητας χρήσης κάνναβης με την σχιζοτυπία (p<0.001) καθώς και με τις τρεις διαστάσεις της, τη γνωσιακή-αντιληπτική (p=0.009), τη διαπροσωπική (p<0.001) και την αποδιοργανωμένη (p<0.001).
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις ερευνητικές υποθέσεις σχετικά με τη σχέση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της σχιζοτυπίας με τη χρήση κάνναβης. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία της εξάρτησης από την κάνναβη στους νέους και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάνναβη, Στοιχεία προσωπικότητας, Θεωρία των Πέντε Παραγόντων, Σχιζοτυπικά στοιχεία προσωπικότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
59
Διπλωματική Πανταζή .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο