Στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των ΜΜΕ. Ιστορικές τάσεις και σύγχρονες δυναμικές

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3402139 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κώστας Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαρβάρα Λαλιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των ΜΜΕ. Ιστορικές τάσεις και σύγχρονες δυναμικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Attitudes of Greek public opinion towards the mass media. Historical trends and Contemporary Dynamics
Περίληψη:
Στην κείμενη Πτυχιακή Εργασία αναλύεται το πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συγκεκριμένα οι στάσεις τις οποίες έχει «υιοθετήσει» η ελληνική κοινή γνώμη για τα ενημερωτικά Μέσα ενώ, την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αναδείξει και τις σύγχρονες τάσεις και δυναμικές στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.
Πρωτίστως, στο Θεωρητικό Μέρος, επιχειρείται αδρομερής αναφορά για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατά την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή από το 1974 και εξής. Η ανάλυση εστιάζει σε θέματα θεσμικής εξέλιξης των Μέσων Επικοινωνίας και παρουσιάζεται η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας κατά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Επιπλέον, δίδεται έμφαση στην αλλοτρίωση και τον κυνισμό ως στοιχεία τα οποία απορρέουν από την δράση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επισημαίνεται η συμβολή της τηλεόρασης στις μεταβολές οι οποίες σημειώθηκαν τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο πολιτικής.
Παράλληλα, πραγματοποιείται αναφορά στις θεωρητικές προσεγγίσεις και αναλύσεις ερευνητών και κοινωνικών επιστημόνων όπως ο Robinson, ο Butler και ο Stokes, ο Patterson και ο Garett O’ Keefe σχετικά με την επίδραση των ενημερωτικών Μέσων στο ατομικό επίπεδο και στην διαμόρφωση γνώμης και στάσεων.
Επιπρόσθετα, επιχειρείται η σκιαγράφηση του ρόλου τον οποίον διαδραμάτιζαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Γ Ελληνική Δημοκρατία. Δίδεται, δε, έμφαση σε θέματα όπως η σχέση της Δημοκρατίας με τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς η εξέλιξη της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Τύπου, κατά τις τρεις φάσεις της μεταπολίτευσης.
Επιπλέον, επιχειρείται αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) όπως και στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.). Έπειτα, αναλύεται αδρομερώς η θεματική σχετικά με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η συνταγματική και νομοθετική προστασία των ενημερωτικών Μέσων και τα δικαιώματα ή και οι διευκολύνσεις τις οποίες «απολαμβάνουν» από την ελληνική πολιτεία.
Την ίδια στιγμή, περιγράφεται το πλαίσιο το οποίο διέπει την Ιδιωτική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο και επιχειρείται αναφορά και στην θεσπισμένη πολιτική από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, παρουσιάζεται η Τηλεόραση υπό καθεστώς ιδιωτών με ελεύθερη λήψη και οι ρυθμίσεις γύρω από αυτήν όπως επίσης και οι ρυθμίσεις του νόμου για την Αναλογική Τηλεόραση Ελεύθερης Λήψης.
Έπειτα, παρουσιάζονται οι ρυθμίσεις και το νομοθετικό πλαίσιο για το Ραδιόφωνο υπό ιδιωτικό καθεστώς με Ελεύθερη Λήψη, οι προβλέψεις για την Ψηφιακή Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο καθώς και για την Συνδρομητική Τηλεόραση. Επίσης, αναφορά πραγματοποιείται και για τις θεσπισμένες προβλέψεις και ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την προστασία της αξίας και της προσωπικότητας του ατόμου από την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο.


Συνεχίζοντας, αναφορικά με το Εμπειρικό/Ερευνητικό Τμήμα της Εργασίας, διαμορφώθηκε ένα ερωτηματολόγιο με είκοσι πέντε (25) ερωτήσεις, το οποίο κοινοποιήθηκε προς το ευρύ κοινό και παρέμεινε διαθέσιμο προς συμπλήρωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο, οι αρχικές ερωτήσεις αφορούσαν τα προσωπικά και δημογραφικά στοιχεία των ερωτηθέντων, όπως το φύλο, η ηλικία, η ενασχόληση και το μορφωτικό επίπεδο.
Έπειτα, ακολούθησαν οι ερωτήσεις οι οποίες αφορούσαν τον θεματικό πυρήνα της παρούσας Πτυχιακής Διατριβής. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με το ενημερωτικό Μέσο το οποίο επιλέγουν πιο συχνά για να ενημερωθούν σχετικά με ειδήσεις και θέματα τα οποία άπτονται των ενδιαφερόντων τους, την γνώμη τους για την επιρροή της κοινής γνώμης από τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και την αντικειμενικότητα πληροφόρησης, όπως αυτή παρέχεται από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό.
Αφού πραγματοποιήθηκε συλλογή των τελικών απαντήσεων, οι οποίες στον τελικό αριθμό ανήλθαν σε διακόσιες ογδόντα οκτώ (288), πραγματοποιήθηκε η ανάλυσή τους με το στατιστικό πακέτο ανάλυσης SPSS (‘Statistical Product and Service Solution’), τόσο με την μορφή γραφημάτων όσο και με περιγραφική ανάλυσή τους. Βάσει των δεδομένων αυτών, προέκυψε και η τελική θεώρηση για την άποψη των αποκριθέντων του εν λόγω ερωτηματολογίου σχετικά με την εμπιστοσύνη τους απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και στην επιρροή αυτών επί του σχηματισμού της κοινής γνώμης.
Τέλος, παρουσιάστηκε η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και σχετικά με την αντικειμενικότητα πληροφόρησης του κοινού. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε το έτος 2021 και στην παρούσα Εργασία συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι σχετικές έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Βουλγαρία και την Σουηδία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλοτρίωση, αναλογική λήψη, δημοκρατία, δημόσια ραδιοτηλεόραση, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εκπομπή σήματος, Ελλάδα, ελεύθερη λήψη, ελευθερία του τύπου, ελευθερία έκδοσης, ελευθερία πληροφόρησης, ελευθερία σύνταξης, ελευθερία εκτύπωσης, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, έντυπα μέσα, επιρροή, επιχειρηματίες – εκδότες, έρευνα, Ευρωβαρόμετρα, ευρωπαϊκή πολιτική για τα ΜΜΕ, εφημερίδα, ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, κοινή γνώμη, κοινωνία, κρατικός έλεγχος, κυνισμός, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, νόμος, νομοθετική ρύθμιση, περιοδικά, πολιτική, πολιτικοί, προστασία της προσωπικότητας, προστατευτικά μέσα, ραδιόφωνο, ραδιοφωνικό πρόγραμμα, συνδρομητική ραδιοτηλεόραση, Σύνταγμα, συνταγματικές εγγυήσεις, τηλεόραση, τηλεοπτικό πρόγραμμα, τύπος, ψηφιακή ραδιοτηλεόραση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
193
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πτυχιακή Εργασία-Στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας- Γιώργος Κώστας.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.