Προωρότητα και ψυχικές επιπτώσεις στη μητέρα: Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402257 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Αναπτυξιακή και Εφηβική Ιατρική και Ανάπτυξη Υπηρεσιών Υγείας για Παιδιά και Εφήβους
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-29
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τσούκα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Παναγούλη, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προωρότητα και ψυχικές επιπτώσεις στη μητέρα: Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προωρότητα και ψυχικές επιπτώσεις στη μητέρα: Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή - Σκοπός: Η πρόωρη γέννηση συνιστά σοβαρή πρόκληση για την υγεία των μητέρων, με επιπτώσεις στη ψυχική τους υγεία. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση επικεντρώνεται στις ψυχολογικές επιπτώσεις της μητέρα ύστερα από μια πρόωρη γέννηση και αναδεικνύει τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας της μητέρας. Η κατανόηση των επιπτώσεων αυτών μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα και την υποστήριξη προς τις μητέρες που βιώνουν έναν πρόωρο τοκετό.
Μέθοδοι: Η συστηματική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed, CINAHL & PsycINFO, εστιάζοντας σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια (2003-2023).
Αποτελέσματα: H συστηματική ανασκόπηση αξιολογεί παρεμβάσεις για τις μητέρες πρόωρων βρεφών, δίνοντας έμφαση στην αφηγηματική γραφή, τις πρώιμες παρεμβάσεις, τη θεραπεία χαλάρωσης και τη φροντίδα δέρμα με δέρμα. Αυτές οι παρεμβάσεις μειώνουν αποτελεσματικά το μητρικό άγχος, ενισχύουν την αλληλεπίδραση μητέρας-βρέφους και ενισχύουν τον δεσμό γονέα-παιδιού. Ακόμα, συνιστώνται πρώιμες παρεμβάσεις με επίκεντρο την επικοινωνία. Τέλος, επισημαίνεται η σημασία της αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης με σκοπό την αύξηση της μητρικής αισιοδοξίας και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Συμπεράσματα: Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τις ποικίλες επιπτώσεις του πρόωρου τοκετού στην ψυχική υγεία της μητέρας, δίνοντας ωστόσο έμφαση σε παρεμβάσεις όπως η οικογενειακή φροντίδα και το μασάζ. Επιπλέον, η συμμετοχή της μητέρας, σε συνδυασμό με την ψυχολογική υποστήριξη, είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση μετά τον τοκετό. Ακόμα, η προώθηση της μητρικής αισιοδοξίας είναι καθοριστικής σημασίας. Τέλος, η ενσωμάτωση των ψυχολογικών παρεμβάσεων στη συνήθη φροντίδα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των μητέρων και την ανάπτυξη στρατηγικών ψυχικής υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προωρότητα, Πρόωρη γέννηση, Μητέρα, Ψυχική υγεία, Πρώιμη παρέμβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-01.

Tsouka_Maria_MSc.pdf
931 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-01.