Κλινική πορεία covid λοίμωξης σε ασθενείς που εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3405705 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αμανατίδου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδριανή Χαρπίδου ,Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Κοττέας,Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλινική πορεία covid λοίμωξης σε ασθενείς που εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλινική πορεία covid λοίμωξης σε ασθενείς που εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να προσδώσει στοιχεία όσον αφορά τα νευρολογικά ευρήματα κατά την οξεία φάση της λοίμωξης από covid, να μελετήσει τις post covid νευρολογικές επιπλοκές στους ασθενείς καθώς και να επιτύχει συσχέτιση δημογραφικών και κλινικών στοιχείων με τα παραπάνω.
Έτσι, αρχικά αφού έγινε εκτενής ανάλυση της βιβλιογραφίας, δημιουργείται το κατάλληλο ερωτηματολόγιο 2 σκελών: Δημογραφικά στοιχεία και Post-covid νευρολογικές επιπτώσεις το οποίο μοιράζεται σε 25 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και ελέγχθηκαν μέσω αξονικής τομογραφίας.
Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, είναι κατά 72% άνδρες, 84% άνω των 50 ετών με τους μισούς να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, 75% να έχει μεγάλη συννοσηρότητα και 24% να αποβιώνει.
Όσον αφορά τις post covid επιπλοκές αυτές εμφανίζονται σχεδόν στους μισούς ασθενείς που επέζησαν της νοσηλείας και παρουσιάζονται διεξοδικά με κυριότερες την ελλειμματική προσοχή και αγχώδη διαταραχή σε 20% των ασθενών και τονίζεται πως εμφανίζονται εντός 2 μηνών στο 96% αυτών.
Έπειτα, αφού κατηγοριοποιηθούν με βάση την σοβαρότητά τους σε κύρια, δευτερεύοντα και άλλα, παρουσιάζονται τα ευρήματα της αξονικής εγκεφάλου. Σημαντικό είναι να τονιστεί πως σχεδόν 50% των ασθενών εμφάνισε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μόνο ένας ασθενής δεν εμφάνισε ούτε κύρια ούτε δευτερεύοντα συμπτώματα.
Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια συσχέτισης μεταξύ των κυριότερων μεγεθών της μελέτης μέσω ανάλυσης Fisher-Freeman-Halton. Στατιστικά σημαντική συσχέτιση εμφανίζουν τα μεγέθη συννοσηρότητα και ποσοστό θνητότητας (όλοι οι ασθενείς με καμία/ μικρή συννοσηρότητα επέζησαν της νόσου), συννοσηρότητα-εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού στην αξονική εγκεφάλου (αυτοί που εμφάνισαν έχουν μεγάλη/πολύ μεγάλη συννοσηρότητα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%) και εμφάνιση κύριων συμπτωμάτων αξονικής εγκεφάλου-θνητότητας (όλοι οι θάνατοι -6 άτομα- προέρχονται από άτομα με εμφάνιση κυρίων ευρημάτων αξονικής εγκεφάλου). Τα παραπάνω ευρήματα είναι σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Το βασικό συμπέρασμα της παρούσας έρευνας ,λοιπόν, είναι πως η μελέτη των αξονικών εγκεφάλου και της συννοσηρότητας των ασθενών δίνει ισχυρές ενδείξεις για την εξέλιξη της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κορονοϊός , Νευρολογικά συμπτώματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία Αμανατίδου final (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.