Η επίδραση των Τ.Π.Ε. στο κλίμα της σχολικής τάξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3405718 2 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση και Ανάπτυξη της Σχολικής Μονάδας: Παιδαγωγικές και Διοικητικές Πρακτικές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βαλληνδρά Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνα Τσώλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Κουτρομάνος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των Τ.Π.Ε. στο κλίμα της σχολικής τάξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των Τ.Π.Ε. στο κλίμα της σχολικής τάξης
Περίληψη:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποτελεσματική χρήση των Τ.Π.Ε. πρέπει να ερμηνεύεται στο παιδαγωγικό και οργανωτικό πλαίσιο, η εργασία εστιάζεται στον αντίκτυπο των τεχνολογικών και παιδαγωγικών καινοτομιών στο κλίμα της σχολικής τάξης. Τα σχολεία που έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές στις πρακτικές χαρακτηρίζονται από παιδαγωγικές καινοτομίες στις Τ.Π.Ε. Για να συμβεί αυτό, οι παιδαγωγικές καινοτομίες θα πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες των εκπαιδευτικών να προσανατολίζονται από μια προσέγγιση με επίκεντρο τον/τη δάσκαλο/α σε μια προσέγγιση περισσότερο επικεντρωμένη στα παιδιά. Απαιτείται έμφαση στα συμμετοχικά μέσα, ριζική αλλαγή στην παιδαγωγική που διευκολύνεται από τις Τ.Π.Ε. και αναγνώριση των αναδυόμενων δυνατοτήτων των παιδιών, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται ως παραγωγοί γνώσης και ενεργοί/ές συμμετέχοντες/ουσες στη δική τους μάθηση με τον/την δάσκαλο/α να ενεργεί ως διευκολυντής/τρια. Οι τεχνολογικές καινοτομίες ενσωματώθηκαν με τις παιδαγωγικές καινοτομίες για την παροχή νέων μαθησιακών εμπειριών (Wong et al., 2008) με τον/την εκπαιδευτικό να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία του αποτελεσματικού σχολείου ως χώρου μάθησης (Ανδρούτσου, 2008).
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάδειξη της επιρροής της παιδαγωγικής χρήσης των Τ.Π.Ε στην αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού εκπαιδευομένων και μεταξύ εκπαιδευομένων, κατά τη μαθησιακή διαδικασία, και γενικότερα στο κλίμα της σχολικής τάξης. Ως πιο κατάλληλη θεωρήθηκε η ερευνητική μέθοδος της ημι-δομημένης συνέντευξης, η οποία κατατάσσεται στην ποιοτική έρευνα. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις νέες συνθήκες για διδασκαλία και μάθηση που δημιουργούνται από την εισαγωγή των τεχνολογικών μέσων, τις διαφορετικές ευκαιρίες μάθησης, καθώς η κοινωνία υιοθετεί καινούρια μοντέλα για την εκπαίδευση, και, τέλος, σχετικά με το πώς μικρές ομάδες αλληλεπιδρούν και αναπτύσσουν κοινά νοήματα.
Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών, προκύπτει ότι η ένταξη των ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση συνιστά επαναπροσδιορισμό του ρόλου του/της εκπαιδευτικού, ευελιξία σε σχέση με τους παραδοσιακούς περιορισμούς του χωρο-χρόνου, σεβασμό στους ατομικούς ρυθμούς μάθησης, μεγαλύτερη αυτονομία και διευκόλυνση, βελτίωση/ανάπτυξη των γνωστικών και μεταγνωστικών δεξιοτήτων και κοινωνικών δεξιοτήτων. Προσφέρονται πάμπολλες δυνατότητες μέσα από τις οποίες οι εκπαιδευόμενοι/ες μπορούν να ωφεληθούν σε γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο, με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού. Ο/Η τελευταίος/α θα πρέπει να είναι βοηθός, συντονιστής, καθοδηγητής και σύμβουλος και η επιμόρφωσή του/της στις Τ.Π.Ε. να είναι συνεχής. Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνεται σημαντικό να αξιοποιηθούν σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών και μαθητριών, καθώς και να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω έρευνα στο πεδίο της παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική πρακτική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
κλίμα σχολικής τάξης, Τ.Π.Ε., κοινωνική αλληλεπίδραση, συνεργατική μάθηση υποστηριζόμενη από υπολογιστή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
506
Αριθμός σελίδων:
187
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η επίδραση των Τ.Π.Ε. στο κλίμα της σχολικής τάξης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.