Η αναισθησιολογία σε περίοδο πολέμου-χειρουργικές ομάδες και κινητά χειρουργεία στο πεδίο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3406161 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Καταστροφών-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σολδάτου Ουρανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Καραβοκυρός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Γεωργόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αναισθησιολογία σε περίοδο πολέμου-χειρουργικές ομάδες και κινητά χειρουργεία στο πεδίο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αναισθησιολογία σε περίοδο πολέμου-χειρουργικές ομάδες και κινητά χειρουργεία στο πεδίο
Περίληψη:
Οι εμπόλεμες συγκρούσεις όπως διαμορφώνονται τους τελευταίους δυο αιώνες και κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστήσει αναγκαία την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ιατρικής του πολέμου και την διεύρυνση της λειτουργίας ειδικών ιατρικών ομάδων, με σκοπό την δημιουργία κινητών χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπίζονται ταχέως και επιτυχώς οι απειλητικές για τη ζωή κακώσεις που προκύπτουν.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918 Βέλγοι γιατροί ειδικά εκπαιδευμένοι στην αναισθησία από τον βρετανικό στρατό θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιας νέας ειδικότητας, της «αναισθησιολογίας-αναζωογόνησης».
Η ταχεία εξέλιξη της αναισθησιολογίας κατά τον τελευταίο αιώνα και ιδιαίτερα μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την φέρνει στο προσκήνιο ως απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι στην αντιμετώπιση κάθε επείγουσας κατάστασης καθώς και στην αντιμετώπιση τραυματιών σε εμπόλεμες ζώνες. Η άρτια εκπαίδευση των αναισθησιολόγων και των χειρουργών στην επείγουσα ιατρική όπως και η ικανότητα να λειτουργούν σε καταστάσεις αυξημένης ετοιμότητας, επαγρύπνησης και επαγγελματικής πίεσης, τους καθιστά ικανούς να ανταπεξέλθουν στην διαχείριση βαρέως πασχόντων και ασθενών στο πεδίο. Ο ρόλος των αναισθησιολόγων έχει υπάρξει καθοριστικός σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως στην εξέλιξη της χειρουργικής πολέμου κάνοντας δυνατή την λειτουργία κινητών χειρουργείων στο πεδίο. Έκτοτε κατά τη διάρκεια εμπόλεμων συρράξεων η ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου αριθμού τραυματιών που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, οδήγησε στην δημιουργία ειδικών ομάδων που δρουν στις εμπρόσθιες ζώνες. Εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων το ιατρικό προσωπικό συχνά χρειάζεται να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις στο πεδίο υπό δυσμενείς συνθήκες και προκλητικές καταστάσεις. Από σχετικές έρευνες σύγκρισης του αριθμού θανούντων στον πόλεμο του Βιετνάμ και του Αφγανιστάν φαίνεται ότι υπάρχει μείωση του αριθμού τουλάχιστον στο μισό μετά την λειτουργεία κινητών μονάδων χειρουργείου και ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κινητά χειρουργεία, Χειρουργικές ομάδες στον πόλεμο, Χρυσή ώρα, Τραύμα και αναισθησία, Εμπόλεμες ζώνες, Εμπρόσθια χειρουργεία, Κινητές χειρουργικές στρατιωτικές ομάδες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
61
Soldatou_Ourania_PhD.pdf (685 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο