Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:3407920 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γιαννάκη Πασχαλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαευαγγέλου Βασιλική , Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Σπυρίδης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σολδάτου Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στα παιδιά
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο ιός ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (Varicella- Zoster Virus- VZV) είναι ένας ερπητοϊός με μοναδικό ξενιστή τον άνθρωπο και είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός παγκοσμίως. Η οξεία πρωτολοίμωξη οδηγεί σε εκδήλωση ανεμευλογιάς , η οποία είναι συνήθως μια παιδική ασθένεια , ενώ η επανενεργοποίηση του ιού , ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια των οπίσθιων νευρικών ριζών , οδηγεί σε έρπητα ζωστήρα (Herpes Zoster , HZ), που αφορά κυρίως ενήλικες, άνω των 50 ετών. Οι περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα στα παιδιά αφορούν ανοσοκατεσταλμένα και σπανιότερα υγιή παιδιά , εμβολιασμένα και μη. Ο έρπης ζωστήρας είναι ένα σημαντικό φορτίο για τον τομέα της υγείας παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθούν οι περιπτώσεις με την αύξηση της χρήσης ανοσοκατασταλτικών και στεροειδών φαρμάκων και καθώς γερνάει ο πληθυσμός.
ΣΚΟΠΟΣ: Γνωρίζοντας ότι η εκδήλωση έρπητα ζωστήρα στους παιδιατρικούς ασθενείς δεν είναι μια συχνή κατάσταση αλλά δυνητικά σοβαρή, στόχος μας είναι να ανασκοπήσουμε τη βιβλιογραφία και να αποσαφηνίσουμε την επίπτωση της νόσου στα παιδιά.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών PRISMA έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις διεθνείς βάσεις δεδομένων PUBMED και GOOGLE SCHOLAR και αναζήτηση μελετών επίπτωσης έρπητα ζωστήρα στα παιδιά έως τον Φεβρουάριο 2024.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μελετήθηκαν 30 άρθρα από 12 χώρες, με πληροφορίες επιδημιολογικών στοιχείων για τον έρπητα ζωστήρα στα παιδιά. Ο ρυθμός επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα διακυμάνθηκε από 0 έως 354,71/100.000 ανθρωπο-έτη για τα παιδιά , πιο ειδικά για τη Βόρεια Αμερική παρουσίασε εύρος ρυθμού επίπτωσης 7,5-246/100.000 ανθρωπο-έτη, για την Ευρώπη εύρος ρυθμού επίπτωσης 12-237/100.000 ανθρωπο-έτη και για την Ασία 0-354,71/100.000 ανθρωπο-έτη. Παρατηρήθηκε υπεροχή του γυναικείου φύλου στην επίπτωση της νόσου ενώ το ποσοστό νοσηλείας διακυμάνθηκε από 0,3-2,7/100.000 ανθρωπο-έτη. Σε 9 μελέτες σημειώθηκε καθοδική τάση της επίπτωσης σε ηλικιακή ομάδα παιδιατρικού πληθυσμού, συνήθως μετά από ένταξη εμβολιαστικού προγράμματος έναντι ανεμευλογιάς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μελλοντική έρευνα και επιτήρηση του έρπητα ζωστήρα με μεθόδους συγκρίσιμες από χώρα σε χώρα χρειάζεται, ειδικά στον παιδιατρικό πληθυσμό ώστε να υπάρχει έγκαιρη κλινική υποψία, να μειωθεί η νοσηρότητα και να εξεταστούν τάσεις αύξησης της επίπτωσης της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έρπης ζωστήρας, Παιδιά, Έφηβοι, Επίπτωση, ΕΖ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
57
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-12.

Giannaki_Paschalia_MSc_pdf.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-12.