Η συγκρότηση της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα: η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1837-1939)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3410416 2 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπούζα Ιουλία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Βαβουρανάκης, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Πλάντζος, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπαδάτος, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Πετράκης, Επίκουρος Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Δημάκης, Επίκουρος Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Μποσνάκης, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συγκρότηση της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα: η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1837-1939)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συγκρότηση της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα: η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1837-1939)
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή εξετάζει την επιστήμη της αρχαιολογίας σε ιστορικό και θεωρητικό επίπεδο με σκοπό τη διερεύνηση των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στην συγκρότηση της προϊστορικής αρχαιολογίας ως ξεχωριστού κλάδου στην Ελλάδα. Στους στόχους της διατριβής συμπεριλαμβάνεται η ανάδειξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως φορέα με πολλαπλή συμβολή στη συγκρότηση του κλάδου της προϊστορικής αρχαιολογίας και η εδραίωσή του στις μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με την ιστορία της αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Ένας ακόμη στόχος ήταν η συμπλήρωση των πληροφοριών σχετικά με σημαντικές για την ελληνική αρχαιολογία προσωπικότητες, εφόσον διερευνήθηκαν έως τώρα ανεξερεύνητες πτυχές της δράσης και της ακαδημαϊκής τους ιδιότητας. Τέλος απώτερο στόχο της έρευνας αποτέλεσε η διαμόρφωση μίας πληρέστερης εικόνας σχετικά με την επιστημολογική εξέλιξη του πεδίου της προϊστορικής αρχαιολογίας υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συνθηκών της ελληνικής πραγματικότητας. Οι στόχοι αυτοί προσεγγίστηκαν μέσω της μελέτης του έργου και της διδασκαλίας προσωπικοτήτων που έδρασαν στο πρώτο και για σχεδόν έναν αιώνα το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας και συμμετείχαν στη διαδικασία συγκρότησης του νέου κλάδου. Αυτά διερευνώνται σε συνάρτηση με τις διεθνείς επιστημολογικές τάσεις, τις αντικειμενικές συνθήκες που επικράτησαν στο πανεπιστήμιο ανά περίοδο και τις μεγάλες ανακαλύψεις σε προϊστορικές θέσεις που επηρέασαν την πορεία προς τη συγκρότηση του κλάδου. Οι σχετικές πληροφορίες αντλήθηκαν από την υπάρχουσα βιβλιογραφία και από πρωτογενές αρχειακό υλικό. Η βιβλιογραφική έρευνα στηρίχθηκε σε ανασκαφικές εκθέσεις, ερευνητικά συγγράμματα και δημοσιεύσεις στον εγχώριο και διεθνή επιστημονικό και λόγιο τύπο για την εξέταση του ερευνητικού έργου των μελετώμενων προσωπικοτήτων και σε εγχειρίδια διδασκαλίας, πίνακες εικόνων και δημοσιευμένες πανεπιστημιακές παραδόσεις για τη μελέτη του διδακτικού τους έργου. Το αρχειακό υλικό που μελετήθηκε προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά σε πρακτικά συνεδριάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου, πλήθος εγγράφων από το αρχείο πρωτοκόλλου και έντυπα του πανεπιστημίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Προϊστορική αρχαιολογία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), 19ος - 20ός αι., Αρχαιογνωσία, Πολιτισμικοϊστορική προσέγγιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
431
Αριθμός σελίδων:
501
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-07-17.

Bouza-Thesis.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-07-17.