Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και ΓεωπεριβάλλοντοςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-09
Συγγραφέας:
Μανίκας Ανδρέας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Επιβλέπων, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σιάσος Γεράσιμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Λόζιος Στυλιανός, Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διακάκης Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παρχαρίδης Ισάακ, Καθηγητής, Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κράνης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων από την Περιφέρεια Αττικής
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων από την Περιφέρεια Αττικής
Περίληψη:
Η διδακτορική διατριβή με τίτλο «Στρατηγική Διαχείρισης Κρίσεων από την Περιφέρεια Αττικής: Η Περίπτωση της Πανδημίας COVID-19» εξετάζει τις προκλήσεις, τις πρακτικές και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης που προέκυψε.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός και οι επί μέρους στόχοι της διδακτορικής διατριβής, διενεργήθηκε εμπειρική έρευνα. Για την συλλογή των δεδομένων της έρευνας αναπτύχθηκε ένα κατάλληλα δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε από 423 μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής, την περίοδο από την 1 Ιουνίου 2023 έως και την 31 Αυγούστου 2023, μετά δηλαδή το πέρας της πανδημίας.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, αναλύθηκαν με την χρήση μεθόδων περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας.
Η έρευνα, αναλύει πώς η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στην έκτακτη ανάγκη που προέκυψε από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, με έμφαση στην ταχεία προσαρμογή της σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, εφαρμόζοντας στρατηγικές, οι οποίες μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας, τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και τη χρήση εφαρμογών τεχνολογίας και καινοτομίας για την υποστήριξη των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περεταίρω, η έρευνα αναφέρεται επίσης στη σημασία της επικοινωνίας και της διαφάνειας στη διαχείριση κρίσεων. Εξετάζει τις δράσεις που αναλήφθηκαν για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
Με βάση τα αποτελέσματά της, η συνεισφορά της διατριβής είναι πολύπλευρη, καθώς αφενός μεν αποκαλύφθηκαν οι απόψεις των πολιτών για τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία COVID-19 από την Περιφέρεια Αττικής, αφετέρου δε αναλύθηκαν οι στάσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά την από πλευράς τους διαχείριση των κρίσεων.
Κατά συνέπεια, με βάση τα αποτελέσματα της διατριβής, αποκαλύφθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, την ικανοποίηση του πληθυσμού από την ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ταυτόχρονα, κατανοήθηκαν και οι στάσεις των πολιτών ως προς την διαχείριση των κρίσεων, γεγονός σημαντικό για την προετοιμασία τους για την διαχείριση μελλοντικών κρίσεων και καταστροφών.
Η έρευνα ολοκληρώνεται με κριτική αξιολόγηση της στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόστηκε, προσφέροντας συστάσεις για τη κατάρτιση πολιτικών και στρατηγικών διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κρίση, διαχείριση κρίσης, πανδημία, COVID-19, SARS-CoV-2, τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Αττικής
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Manikas Andreas_PhD_final.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.