Μονάδα:
Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και ΤεχνολογίαςΒιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-30
Συγγραφέας:
Σουγιά Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργαντζίνος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρκολέφας Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπολογιστική μικρο/νανο μηχανική ανάλυση νανοσύνθετων δομών γραφινίου με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπολογιστική μικρο/νανο μηχανική ανάλυση νανοσύνθετων δομών γραφινίου με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων
Περίληψη:
Η υπολογιστική μικρό/νάνο μηχανική ανάλυση των νανοσύνθετων με την χρήση της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων αποτελεί ένα σύγχρονο, κρίσιμο και πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση και την αξιολόγηση της επιστήμης των υλικών, των ιδιοτήτων τους και της συμπεριφοράς τους καθώς και της μηχανικής. Οι νανοσύνθετες δομές, οι οποίες συνδυάζουν ιδιότητες από διαφορετικά υλικά σε νανοκλίμακα, παρουσιάζουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη αντοχή, σκληρότητα και βελτιωμένες θερμικές ή ηλεκτρικές ιδιότητες, προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες και ανοίγουν νέους δρόμους στην τεχνολογία και την επιστήμη. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τις νανοσύνθετες δομές ελκυστικές για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από την αεροδιαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία έως την βιοϊατρική τεχνολογία και την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών.
Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων επιτρέπει την αναλυτική μελέτη και προσομοίωση αυτών των δομών, προσφέροντας τη δυνατότητα συνολικής κατανόησης της συμπεριφοράς τους υπό διαφορετικές συνθήκες φόρτισης, θερμοκρασίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μέσω αυτής της μεθόδου, δημιουργούνται αριθμητικά μοντέλα που αναπαριστούν την μικροδομή των νανοσύνθετων υλικών και εκτελούνται προσομοιώσεις που αποκαλύπτουν την κατανομή των τάσεων, των παραμορφώσεων και άλλων κρίσιμων μηχανικών μεγεθών σε αυτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέσω της ανάλυσης της κατανομής των τάσεων και των παραμορφώσεων, αποτυπώνεται η μηχανική απόδοση και βελτιστοποιείται ο σχεδιασμός τους.
Έτσι, η ανάπτυξη αυτών των υπολογιστικών διαδικασιών για την προσομοίωση και κατ’ επέκταση τη πρόβλεψη της συμπεριφοράς και των αστοχιών νανοδομών, δείχνουν πως η χρησιμότητα της υπολογιστικής αυτής προσέγγισης εκτείνεται πέρα από την απλή ανάλυση και είναι ο βασικός σκοπός αυτής της πτυχιακής. Η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των νανοσύνθετων δομών, δοκιμάζεται μέσα από διάφορα σενάρια και παραμέτρους σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον προτού προχωρήσουν τα φυσικά πρότυπα. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης, αλλά επιτρέπει και την εξερεύνηση νέων υλικών με βελτιωμένες ή προσαρμοσμένες ιδιότητες για συγκεκριμένες εφαρμογές. Επιπλέον, η ανάλυση των νανοσύνθετων δομών σε μικρο και νανοκλίμακα με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων προσφέρει βαθύτερη κατανόηση των φαινομένων που εμφανίζονται σε αυτές τις κλίμακες, όπως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ νανοσωματιδίων και η επίδραση των επιφανειακών φαινομένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοσύνθετα, Νανοδομές, Γραφίνιο, Ανάλυση Πεπερασμένων Στοιχείων, Υπολογιστική Μικρο/Νανο μηχανική
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
370
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Πτυχιακή Εργασία - Μαργαρίτα Σουγιά.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.