Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μητροτάσιος, Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα εξέτασε με τη χρήση ερωτηματολογίου τα επίπεδα προαγωνιστικού άγχους (Γνωστικό και Σωματικό) και αυτοπεποίθησης μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών. Στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί το αν διαφέρουν τα επίπεδα του προαγωνιστικού άγχους και της αυτοπεποίθησης ανάμεσα στις δύο ομάδες παικτών (Βασικοί και Αναπληρωματικοί).
Το δείγμα περιλάμβανε 230 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων 162 αγωνίζονταν ως Βασικοί και 68 ως Αναπληρωματικοί. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο CSAI-2, το οποίο περιλάμβανε 27 ερωτήσεις οι οποίες θα συνέβαλαν στην αξιολόγηση των τριών κύριων διαστάσεων του άγχους: γνωστικό άγχος, σωματικό άγχος, και αυτοπεποίθηση. Στη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν ο μέσος όρος, η τυπική απόκλιση, συχνότητες, ενώ για την αξιοπιστία της συνοχής των παραγόντων εφαρμόστηκε το Cronbach’s Alpha. Για τη σύγκριση των ανεξάρτητων μεταβλητών έγινε χρήση της ανάλυσης διακύμανσης (ANOVA) και Mann-Whitney U-test, ενώ για τη συσχέτιση των μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης συσχέτισης Pearson (Pearson's r). Το επίπεδο σημαντικότητας οριοθετήθηκε στο p<0.05.
Τα στατιστικά αποτελέσματα της παρούσας έρευνας ανέδειξαν ότι οι βασικοί ποδοσφαιριστές εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα γνωστικού άγχους (ΜΟ = 2.32, ΤΑ = 0.75) και σωματικού άγχους (ΜΟ = 2.28, ΤΑ = 0.70) σε σχέση με τους αναπληρωματικούς, οι οποίοι παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα γνωστικού άγχους (ΜΟ = 2.76, ΤΑ = 0.78) και σωματικού άγχους (ΜΟ = 2.72, ΤΑ = 0.80). Όσον αφορά την αυτοπεποίθηση, οι βασικοί παίκτες σημείωσαν χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές υψηλότερο μέσο όρο (ΜΟ = 2.89, ΤΑ = 0.72) συγκριτικά με τους αναπληρωματικούς (ΜΟ = 2.53, ΤΑ = 0.74). Επιπρόσθετα, αναλύοντας τη συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων του άγχους βρέθηκε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του γνωστικού και του σωματικού άγχους (r = 0.842), ενώ παρατηρήθηκε μέτρια συσχέτιση μεταξύ αυτών των παραγόντων και της αυτοπεποίθησης.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο άγχος σε γνωστικό και σωματικό επίπεδο, ενώ οι βασικοί παίκτες απολαμβάνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις από τους προπονητές, με σκοπό τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, ιδιαίτερα για τους αναπληρωματικούς και νεότερους αθλητές
Λέξεις-κλειδιά:
προαγωνιστικό άγχος, αγωνιστικό άγχος, CSAI-2, χρόνος αγωνιστικής συμμετοχής ποδοσφαιριστών, ποδόσφαιρο