Η επίδραση διαφορετικών τύπων στηθόδεσμου στην αναπνευστική λειτουργία νεαρών γυναικών κατά τη βάδιση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3419600 31 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραφέρη Χρύσα
Καραφέρη Δάφνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μανδαλίδης Δ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση διαφορετικών τύπων στηθόδεσμου στην αναπνευστική λειτουργία νεαρών γυναικών κατά τη βάδιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση διαφορετικών τύπων στηθόδεσμου στην αναπνευστική λειτουργία νεαρών γυναικών κατά τη βάδιση
Περίληψη:
Ο στηθόδεσμος θεωρείται απαραίτητο γυναικείο ένδυμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς βοηθά στον περιορισμό της μετατόπισης των μαστών και την προστασία των ιστών τους. Ωστόσο, όταν η εφαρμογή του είναι υπερβολικά σφιχτή, μπορεί να περιορίσει την κίνηση του θωρακικού τοιχώματος και να έχει αρνητική επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση της εφαρμογής δύο διαφορετικών τύπων στηθόδεσμου στην αναπνευστική λειτουργία νεαρών γυναικών κατά τη βάδιση. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε αν η πίεση που ασκείται από έναν συμβατικό ή έναν αθλητικό στηθόδεσμο έχει κάποια επίδραση στη μετατόπιση του θωρακικού και κοιλιακού τοιχώματος κατά την αναπνοή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 8 νεαρές, υγιείς γυναίκες (ηλικίας 22 ± 1 έτος, σωματικού αναστήματος 169,6 ± 6,8 cm, σωματικής μάζας 63,8 ± 7,3 kg και με μέγεθος στηθόδεσμου A-C), οι οποίες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία βάδισης στο δαπεδοεργόμετρο, στην προτιμώμενη άνετη ταχύτητα, σε τρεις συνθήκες μέτρησης: (α) χωρίς στηθόδεσμο, (β) με συμβατικό στηθόδεσμο και (γ) με αθλητικό στηθόδεσμο.

Και στις τρεις συνθήκες μέτρησης, γινόταν καταγραφή της μετατόπισης του θωρακικού και κοιλιακού τοιχώματος μέσω επαγωγικής πληθυσμογραφίας, με τη χρήση δύο ζωνών. Στις συνθήκες με στηθόδεσμο, πριν τη δοκιμασία βάδισης, πραγματοποιούταν καταγραφή της πίεσης που ασκούσε ο ιμάντας του στηθόδεσμου στο δέρμα, σε 4 διαφορετικά σημεία με ειδικούς αισθητήρες και γινόταν υποκειμενική αξιολόγηση της άνεσης του στηθόδεσμου, με τη χρήση οπτικής αναλογικής κλίμακας. Επιπλέον, πραγματοποιούνταν έλεγχος εφαρμογής του συμβατικού στηθόδεσμου μέσω επαγγελματικών κριτηρίων κατάλληλης εφαρμογής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή στηθόδεσμου, είτε συμβατικού είτε αθλητικού, δεν επηρέασε σημαντικά την κίνηση του θωρακικού και κοιλιακού τοιχώματος κατά την αναπνοή, δηλαδή δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή στο αναπνευστικό πρότυπο. Επιπλέον, η πίεση που ασκούσε ο στηθόδεσμος στο δέρμα ήταν πολύ μικρή και θεωρήθηκε αμελητέα.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει ότι κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλής έντασης, ένας συμβατικός ή αθλητικός στηθόδεσμος, εφόσον δεν είναι σφιχτά εφαρμοσμένος, δεν επηρεάζει την κίνηση του θωρακικού και κοιλιακού τοιχώματος κατά την αναπνοή. Παρόλα αυτά, για την πληρέστερη κατανόηση της επίδρασης του στηθόδεσμου στην αναπνευστική λειτουργία των γυναικών, προτείνεται η διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας.

Λέξεις κλειδιά: γυναικείοι μαστοί, συμβατικός στηθόδεσμος, αθλητικός στηθόδεσμος, αναπνευστική λειτουργία, πρότυπο αναπνοής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γυναικείοι μαστοί, συμβατικός στηθόδεσμος, αθλητικός στηθόδεσμος, αναπνευστική λειτουργία, πρότυπο αναπνοής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
45
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΚΑΡΑΦΕΡΗ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο