Ερμηνεία και υποστηρικτικές τεχνικές στα διάφορα μοντέλα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας οριακών ασθενών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3420969 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχοθεραπεία: Θεωρητικά Πλαίσια, Κλινικές Εφαρμογές και Συγκριτικές Προσεγγίσεις
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ευθυμίου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Ζέρβας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μαλογιάννης, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αρετή Σπυροπούλου, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ερμηνεία και υποστηρικτικές τεχνικές στα διάφορα μοντέλα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας οριακών ασθενών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ερμηνεία και υποστηρικτικές τεχνικές στα διάφορα μοντέλα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας οριακών ασθενών
Περίληψη:
Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν εντάσσονται στις παραδοσιακές κατηγορίες ψυχικών διαταραχών, όπως οι ψυχωτικές ή οι νευρωτικές. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την κατανόηση ψυχοπαθολογικών που εντάσσονται στο φάσμα των διαταραχών προσωπικότητας καθώς και ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στις ψυχοπαθολογίες αυτές σημαντική θέση με την έννοια της κλινικής σοβαρότητας κατέχει η οριακή διαταραχή προσωπικότητάς (ΟΔΠ).
Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder - BPD) είναι μια σύνθετη και σοβαρή ψυχιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Στην εργασία αυτή πραγματοποιείται μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά στα βασικά μοντέλα σκέψης που διέπουν τις ψυχοδυναμικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις για οριακούς ασθενείς και παρουσιάζονται η κατανόηση της οριακής διαταραχής και των ψυχοδυναμικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο αυτών των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων το βασικό ερευνητικό ερώτημα αφορά στην διαφοροποίηση της χρήσης υποστηρικτικών και ερμηνευτικών τεχνικών.

Αυτή η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση και την ανασκόπηση της χρήσης των ψυχαναλυτικών τεχνικών από τις ερμηνευτικές έως τις πιο υποστηρικτικές για την αντιμετώπιση των οριακών ασθενών. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία περιλαμβάνει την ανάλυση της μεταβίβασης και της αντιμεταβίβασης, την ερμηνεία των αμυντικών μηχανισμών, την ανάλυση των επαναλαμβανόμενων μοτίβων συμπεριφοράς και την εξερεύνηση πρώιμων εμπειριών που διαμόρφωσαν τις ψυχολογικές δομές του ασθενή. Από την άλλη πλευρά, οι ψυχαναλυτικές υποστηρικτικές τεχνικές επικεντρώνουν στη περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ασφαλούς και υποστηρικτικής θεραπευτικής σχέσης, αποτρέποντας την εκτεταμένη παλινδρόμηση των ασθενών και την άμεση ανάδυση στο προσκήνιο πρωτόγονων μεταβιβαστικών φαινομένων.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η χρήση των ανωτέρω παρεμβάσεων είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναπτυχθεί η έννοια και η σημασία του θεραπευτικού πλαισίου για τη θεραπεία των οριακών ασθενών. Οι οριακοί ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποδοχή του πλαισίου λόγω έλλειψης ενός εσωτερικού πλαισίου ασφαλείας. Η θεραπεία απαιτεί τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου, όπου ο ασθενής μπορεί να εξερευνήσει τις ανασφάλειές του και να αναπτύξει νέες δυνατότητες επεξεργασίας συναισθημάτων. Εξετάζεται η σημασία της εξειδικευμένης θεραπευτικής ομάδας στην ολοκληρωμένη φροντίδα και αντιμετώπιση των πολυπλοκοτήτων της οριακής προσωπικότητας. Εντός του πλαισίου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποστηρικτικές και ερμηνευτικές τεχνικές προς όφελος του ασθενούς.
Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνδυαστική χρήση ψυχαναλυτικών ερμηνειών και υποστηρικτικών τεχνικών μπορεί να προσφέρει βαθιά κατανόηση των εσωτερικών συγκρούσεων των οριακών ασθενών, βοηθώντας τους να αναπτύξουν καλύτερη αυτογνωσία, βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση και πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Η σταθερή και εμπιστευτική θεραπευτική σχέση την οποία ενισχύει και υποστηρίζει η εποπτική και διεπιστημονική ομάδα αποτελεί το θεμέλιο για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της απαιτητικής διαταραχής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχοθεραπεία, Θεωρητικά πλαίσια, Κλινικές εφαρμογές, Συγκριτικές προσεγγίσεις,Ψυχαναλυτική ερμηνεία, Οριακή οργάνωση προσωπικότητας, Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, Αποτελεσματικότητα, Θεραπευτικό πλαίσιο.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
14
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-09.

REV_Ευθυμίου_ Μαρία pdf.pdf
642 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-09.