Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα ΠεριβάλλονταΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Συγγραφέας:
Καραβασίλης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ)
Αγγελική Τριανταφυλλάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άγχος Μουσικής Επίδοσης: Σύγκριση απόψεων καθηγητών πιάνου στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άγχος Μουσικής Επίδοσης: Σύγκριση απόψεων καθηγητών πιάνου στην Ελλάδα
Περίληψη:
Το άγχος μουσικής επίδοσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί
μουσικοί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια μουσική εκτέλεση. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει και να συγκρίνει τις απόψεις των καθηγητών πιάνου στην Ελλάδα
αναφορικά με το άγχος μουσικής επίδοσης των μαθητών τους. Στα δεδομένα της έρευνας παρουσιάζονται οι δυσκολίες που συναντούν οι καθηγητές πιάνου, καθώς και οι προκλήσεις που θέτει το ΑΜΕ στη διδασκαλία τους. Τέλος, γίνεται εκτενής αναφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο τρίπτυχο δασκάλου-μαθητή-γονέα όσον αφορά την αντιμετώπιση του άγχους μουσικής επίδοσης.
Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μεθοδολογία, συλλέγοντας δείγματα μέσα από ημιδομημένες συνεντεύξεις πέντε καθηγητών πιάνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεντεύξεων, αναζητήθηκαν οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι πρακτικές που ακολουθούν οι καθηγητές πιάνου σχετικά με τη διαχείριση του άγχους μουσικής επίδοσης των μαθητών τους. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι το άγχος μουσικής επίδοσης είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο με πολλαπλές αιτίες, τόσο οργανικές όσο και ψυχολογικές. Η φύση του πιάνου ως ένα όργανο που απαιτεί δεξιοτεχνία, αφοσίωση, συντονισμό και συστηματική μελέτη δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στους μαθητές. Ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το άγχος είναι ο χρόνος έναρξης της ενασχόλησης με το πιάνο. Οι μαθητές που ξεκινούν από μικρή ηλικία τείνουν να εμφανίζουν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με εκείνους που ξεκινούν αργότερα, καθώς η πρώιμη εξοικείωση με το όργανο τους επιτρέπει να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεξιότητες διαχείρισης της πίεσης. Επιπλέον, ο ρόλος του γονέα φαίνεται να είναι κρίσιμος, καθώς η υποστήριξη ή η υπερβολική πίεση από την πλευρά των γονέων μπορεί είτε να μειώσει είτε να επιδεινώσει τα επίπεδα άγχους των μαθητών. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι πολύπλευρη και να προκύπτει από τη συνεργασία δασκάλου, γονέα και μαθητή. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εξέλιξη και τη συνολική επίδοση των μαθητών στο πιάνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
άγχος μουσικής επίδοσης, πιάνο, δάσκαλοι πιάνου, μαθητές, εκπαίδευση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65