Επίδραση δύναμης κορμού και ώμου στη ταχύτητα ρίψης σε εφήβους υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες της υδατοσφαίρισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440997 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άθληση και Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλτσάς Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσολάκης Χαρίλαος, Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κουλουβάρης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαγιάννης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση δύναμης κορμού και ώμου στη ταχύτητα ρίψης σε εφήβους υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες της υδατοσφαίρισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση δύναμης κορμού και ώμου στη ταχύτητα ρίψης σε εφήβους υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες της υδατοσφαίρισης
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ κορμού και ώμου με την ταχύτητα ρίψης καθώς και να διερευνηθεί κατά πόσο ο λόγος της σύγκεντρης δύναμης των έξω στροφέων μυών προς τη δύναμη των έσω στροφέων μυών της ωμικής ζώνης του κυρίαρχου χεριού (ER/IR Ratio) των αθλητών βρίσκεται εντός των προτεινόμενων ορίων σε έφηβους υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες υδατοσφαίρισης. Στην μελέτη έλαβαν μέρος 41 έφηβοι/ες αθλητές/τριες υδατοσφαίρισης (23 αθλήτριες και 18 αθλητές, n=41, ηλικία: 15,43 ± 0,87 έτη). Για τη μέτρηση της ταχύτητας ρίψης χρησιμοποιήθηκε το Sprint Motion 1080 (Sweden) και οι αθλητές πραγματοποίησαν 3 σύγκεντρες μέγιστες προσπάθειες σε δύο πειραματικές συνθήκες: εντός του εργαστηρίου και εντός της πισίνας. Για την ισοκινητική αξιολόγηση των έσω και έξω στροφέων του ώμου του κυρίαρχου χεριού και την ισομετρική αξιολόγηση των καμπτήρων και των εκτεινόντων του κορμού χρησιμοποιήθηκε το Biodex System 4 και πραγματοποιήθηκαν 5 σύγκεντρες μέγιστες προσπάθειες στις 60°/s και 180°/s και 5 ισομετρικές μέγιστες προσπάθειες στις 90°/s, για 5 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Από τα ευρήματα μας φάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ κορμού και ώμου με την ταχύτητα ρίψης και στις 2 πειραματικές συνθήκες σε όλες τις γωνιακές ταχύτητες (p ˂ 0.05). Ο λόγος της σύγκεντρης δύναμης των έξω στροφέων μυών προς τη δύναμη των έσω στροφέων μυών της ωμικής ζώνης του κυρίαρχου χεριού (ER/IR Ratio) βρέθηκε οριακά εκτός των προτεινόμενων ορίων στις 60°/s (0,63 ± 0,11), αλλά εντός στις 180°/s (0,71 ± 0,14). Από τα παραπάνω αποτελέσματα συνάγεται ότι η ενσωμάτωση ενός προγράμματος ενδυνάμωσης των μυών κορμού και ώμου στη προπόνηση των αθλητών θα μπορούσε να βελτιώσει δυνητικά τη ταχύτητα ρίψης και να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού στην ωμική ζώνη μελλοντικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ταχύτητα ρίψης, Ισοκινητική αξιολόγηση έσω, Έξω στροφέων ώμου, Ισομετρική αξιολόγηση καμπτήρων, Εκτεινόντων κορμού, Λόγος σύγκεντρης δύναμης έξω στροφέων προς τη δύναμη των έσω στροφέων του ώμου (ER/IR Ratio)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
77
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΩΜΟΥ ΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΡΙΨΗΣ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.