Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική ΚαρδιολογίαΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-12
Συγγραφέας:
Στεργιανός Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Kωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βαθμός ασβεστίου αορτικής βαλβίδας : Ευαισθησία και ειδικότητα με κριτήρια αιμοδυναμικού εργαστηρίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βαθμός ασβεστίου αορτικής βαλβίδας : Ευαισθησία και ειδικότητα με κριτήρια αιμοδυναμικού εργαστηρίου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση του σκορ ασβεστίου της αορτικής βαλβίδας (ΣΑΑΒ) όπως υπολογίζεται από την αξονική τομογραφία (ΑΤ) καρδιάς, αναδύεται ολοένα και περισσότερο ως μια αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδος ανίχνευσης ασθενών με σοβαρή αορτική στένωση (ΑΣ). Ενώ η αξιοπιστία της έχει ελεγχθεί με τη χρήση έμμεσων υπερηχογραφικών δεικτών βαρύτητας ΑΣ, η συσχέτιση μεταξύ του ΣΑΑΒ και της μέγιστης κλίσης πίεσης (peak-to-peak gradient) όπως μετράται στον ΑΡ καρδιακό καθετηριασμό, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο υπολογισμός της ευαισθησίας και της ειδικότητας του σκορ ασβεστίου της αορτικής βαλβίδας (Agatston σκορ) με τη χρησιμοποίηση κριτηρίων αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Δευτερεύοντα σκοπό αποτελεί η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του Αgatston σκορ της ΑΒ και της μέγιστης κλίσης πίεσης διαμέσω της ΑΒ, όπως επίσης και των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαγνωστική ακρίβεια της εν λόγω μεθόδου στην ανεύρεση των ασθενών με σοβαρή ΑΣ.
Υλικά και Μέθοδοι : Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 126 ασθενείς με τρίπτυχη αορτική βαλβίδα και εκφυλιστική ΑΣ, χωρίς προσθετική βαλβίδα, που είχαν προγραμματιστεί για διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (ΔΕΑΒ) στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί τόσο σε ΑΤ καρδιάς όσο και σε διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία προ της παρέμβασης, ενώ το peak-to-peak gradient μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΑΒ.
Αποτελέσματα : Στην παρούσα μελέτη η μετρούμενη ευαισθησία ήταν 89,5% ενώ η ειδικότητα 27%. To ΣΑΑΒ παρουσίασε θετική συσχέτιση με το μετρούμενο peak-to-peak gradient (r=+0.43, p<0,001) στο σύνολο των ασθενών. Κατά την επιμέρους μελέτη διαπιστώθηκε πως διατηρείται η στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ ΣΑΑΒ και peak-to-peak gradient στους ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (ΚΕ – p<0,001) και όχι στους ασθενείς με επηρεασμένο ΚΕ (p=0,922).
Συμπέρασμα: Το ΣΑΑΒ χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία και μέτρια ειδικότητα. Το ΣΑΑΒ εμφανίζει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με το μετρούμενο αιμοδυναμικά peak-to-peak gradient στους ασθενείς με διατηρημένο ΚΕ αλλά όχι σε αυτούς με επηρεασμένο ΚΕ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αορτική στένωση, Σκορ ασβεστίου αορτικής βαλβίδας, Αξονική τομογραφία καρδιάς, Κλίση πίεσης, Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91