Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326230 291 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-19
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Σαματά Ανδριάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ε. Ρίζος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Β. Μασδράκης, Επι. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κ. Τουρνικιώτη, Ψυχίατρος (PhD)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μία ιάσιμη νόσος που μπορεί να προληφθεί και χαρακτηρίζεται από χρόνιο περιορισμό της ροής του αέρα που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμος.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη διερεύνηση των ψυχικών διαταραχών στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειας.
Μεθοδολογία: Έγινε εκτεταμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε ελληνικές και Διεθνείς βάσεις δεδομένων. Συμπεριλήφθηκαν όλα τα άρθρα που ήταν γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Τα φυσικά σημάδια και συμπτώματα και οι λειτουργικοί περιορισμοί που χαρακτηρίζουν τη ΧΑΠ μπορεί να επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και οδηγούν συχνά σε αλλαγές στο ρόλο των ασθενών και σε κοινωνική απομόνωση, ενώ παρατηρείται υψηλή συν-νοσηρότητα με συναισθηματικές διαταραχές. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι συχνά απρόβλεπτα και αυτό από μόνο του μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα φόβου και ανησυχίας. Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού ψυχικών διαταραχών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι γυναίκες με ΧΑΠ έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τους άνδρες. Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται σε αυτούς τους ασθενείς είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής πανικού (με και χωρίς αγοραφοβία), της ειδικής φοβίας, της κοινωνικής φοβίας, της σωματικής φοβίας και του ψυχωτισμού.
Συμπεράσματα: Λόγω του αυξημένου επιπολασμού των ψυχικών διαταραχών που παρατηρούνται σε ασθενείς με ΧΑΠ, είναι απαραίτητη η προσεκτική εξέταση τους και η εφαρμογή ψυχολογικών παρεμβάσεων όπου κριθεί απαραίτητο, τόσο για τη μείωση των επιπέδων κατάθλιψης όσο και για τη μείωση των επιπέδων των διαφόρων αγχωδών διαταραχών. Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, και οι άλλες ψυχολογικές παρεμβάσεις απαιτούν περαιτέρω έρευνα με καλά σχεδιασμένες μελέτες πριν συμπεριληφθούν επίσημα στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΧΑΠ ή στην κλινική φροντίδα των ασθενών, έτσι ώστε να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητά τους σε αυτούς τους ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΧΑΠ, Ψυχική υγεία, Διαταραχές, Κατάθλιψης, Άγχος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
208
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

document.pdf
935 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.