Εκτίμηση την έντασης του μετεγχειρητίκου πόνου μετά απο θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις (ανοιχτή ή VATS) την 1η και την 4η μετεγχειρητική ημέρα και ποιες μεθόδους συστηματικής αναλγησίας χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του πόνου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326656 293 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-01-17
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κοκολάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κων/νος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρήγορης Στρατάκος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Κιαγία, Διδάκτωρ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση την έντασης του μετεγχειρητίκου πόνου μετά απο θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις (ανοιχτή ή VATS) την 1η και την 4η μετεγχειρητική ημέρα και ποιες μεθόδους συστηματικής αναλγησίας χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του πόνου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Estimate the intensity of postoperative pain after thoracic surgery (VATS or open) the 1st and 4th postoperative day and what systemic analgesia methods used for pain management
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο πόνος αποτελεί το σημαντικότερο μηχανισμό άμυνας του οργανισμού και είναι το πιο πρώιμο στοιχείο της φύσης που έχει σχέση με τη νοσηρότητα. Όλοι οι τύποι των θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων είναι επώδυνοι και προκαλούν ποικίλα αρνητικά επακόλουθα για τον ασθενή. Ο μετεγχειρητικός πόνος χαρακτηρίζεται συχνά ως οξύς αλγαισθητικός πόνος προερχόμενος από την τομή. Προκαλεί πλήθος δυσάρεστων αισθητικών, συναισθηματικών και νοητικών εμπειριών που συνοδεύονται από αντιδράσεις του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, ψυχολογικές αντιδράσεις και μεταβολές συμπεριφοράς που επιταχύνονται από τη χειρουργική βλάβη.
Σκοπός της εργασίας είναι να γίνει εκτίμηση της έντασης του μετεγχειρητικού πόνου την 1η και την 4η μετεγχειρητική ημέρα μετά από ανοιχτή θωρακεκτομή ή VATS επέμβαση, καθώς και να αναφερθούν οι μέθοδοι συστηματικής αναλγησίας που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Οι επιμέρους στόχοι της μελέτης είναι η διερεύνηση της σωματικής και ψυχικής του κατάστασης πριν και κατά τη διάρκεια της 1ης και 4ης μετεγχειρητικής ημέρας και η ικανοποίηση του ασθενή σχετικά με την αντιμετώπιση του πόνου.
Μέθοδος : Ως πηγή πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν δημοσιευμένες μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας, σχετικές με το θέμα, από διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων, Ελληνικά και Αγγλικά έντυπα, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά ιατρικών και νοσηλευτικών συνεδρίων. Έγινε αναδρομική καταγραφή δεδομένων από τους ιατρικούς φακέλους 80 ασθενών της θωρακοχειρουργική κλινικής του ΓΝΝΘΑ « Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και απαντήθηκαν κατά την διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών ερωτηματολόγια από τους ιδίους ή από τους συγγενείς τους.
Ανάλυση δεδομένων: Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν με την μέθοδο στατιστικής ανάλυσης και συγκεκριμένα μέσω του λογισμικού πακέτου στατιστικής ανάλυσης, SPSS (STATISTICAL PACKAGE FOR SOCIAL SCIENCES) version 22.
Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το p<0,05. Για την στατιστική ανάλυση των ποιοτικών αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το x2 test. Επίσης χρησιμοποιήθηκε το μη παραμετρικό κριτήριο Kruskal-Wallis, το οποίο χρησιμοποιείται εναλλακτικά της ανάλυσης διακύμανσης (ANOVA) όταν η εξαρτημένη μεταβλητή είναι διατακτική, και το μη παραμετρικό κριτήριο Wilcoxon signed-ranks test το οποίο επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ διατακτικών μεταβλητών.
Συμπεράσματα – αποτελέσματα: Η συγκριτική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θωρακοτομή (ανοιχτή ή κλειστή) και έδειξε ότι λιγότερο πόνο βιώνουν οι ασθενείς που είναι μεταξύ 40 έως 60 ετών, είναι άντρες, και η ψυχολογική τους κατάσταση πριν την επέμβαση είναι θετική. Αντίθετα βιώνουν περισσότερο πόνο οι ασθενείς που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 20 ως 40 ετών και 60 ως 80 ετών, είναι γυναίκες και όσοι δηλώνουν αρνητική ψυχολογική κατάσταση πριν την επέμβαση αλλά και μετεγχειρητικά. Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος ως προς την ένταση του πόνου την 1η Μ.Τ.Χ. μέρα αναδεικνύεται η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών πριν την επέμβαση καθώς οι ασθενείς που δηλώνουν θετική ψυχολογική κατάσταση έχουν κατά 3,33 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και την 1η Μ.Τ.Χ. μέρα, και να βιώνουν χαμηλότερης έντασης πόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετεγχειρητικός πόνος, Θώρακας, Οξύς πόνος, Αναλγησία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.