Διαταραχή μετατραυματικού στρες και φυσικές καταστροφές

Διπλωματική Εργασία uoadl:1373092 881 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μπουντούρης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ Ε. Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεολογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Σ. Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητης, Τμήμα Γεολογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ, Ν. Βούλγαρης, Καθηγητής, Τμήμα Γεολογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχή μετατραυματικού στρες και φυσικές καταστροφές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχή μετατραυματικού στρες και φυσικές καταστροφές
Περίληψη:
Η συλλογική ιστορική και μυθολογική μνήμη όλων των πολιτισμών του πλανήτη είναι γεμάτη από αναφορές σε μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα, τα οποία χρονολογούνται από τις εποχές κατά τις οποίες ο άνθρωπος προσπαθούσε κυρίως να προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον. Ο κατακλυσμός του Νώε στην Εβραϊκή παράδοση, ο ιστορικός λιμός της Αθήνας κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, η παρακμή του κυκλαδικού πολιτισμού με αφορμή την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, αποτελούν τα ανεξίτηλα σημάδια των φυσικών καταστροφών του παρελθόντος στο υποσυνείδητο των λαών.
Στη σημερινή εποχή οι καταστροφές έχουν αναδειχθεί σε σύγχρονη μάστιγα και συνιστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες σηματοδοτούνται από μία αίσθηση του επείγοντος για άμεση δράση. Η διαχείριση των καταστροφών είναι μία αναδυόμενη διεπιστημονική περιοχή μελέτης, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση µε τα ιδιαίτερα πολύπλοκα κοινωνικά και φυσικά συστήματα, ενώ έχει ως επακόλουθα μια πληθώρα ανθρωπιστικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τις ανθρωπιστικές να περιλαμβάνουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς, τον εκτοπισμό πληθυσμού και τις ψυχολογικές επιπτώσεις.
Οι φυσικές καταστροφές συσχετίζονται πάντα με αρνητικές συνέπειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, γενικευμένη αγωνία και προβλήματα σωματικής υγείας. Ο άνθρωπος ανάλογα με την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε δυσάρεστες εμπειρίες, μπορεί να ξεπερνά οδυνηρές καταστάσεις και καταφέρνει να αποφύγει την ψυχολογική κατάρρευση και να αποκτά υγιή προσαρμογή έπειτα από γεγονότα που σημαδεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Κάποιες φορές, όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Σε αυτή την περίπτωση, όλος ο εσωτερικός του κόσμος (μνήμες, σκέψεις, συναισθήματα) συνδέεται με μία ακραία και απειλητική κατάσταση, που εμφανίζεται ανεξέλεγκτα με τρομερή ένταση, εγκλωβίζοντάς τον σε έναν φοβερό εφιάλτη από τον οποίο συχνά δεν μπορεί να ξεφύγει ,ακόμα και μετά από χρόνια. Τα επιβλαβή αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του φαινομένου, το μέγεθος της καταστροφής, τους δείκτες προσωπικού επιπέδου- όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ηλικία, φύλο, εθνικότητα και οικογενειακή κατάσταση-, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την κατάσταση ψυχικής υγείας πριν την καταστροφή.
Η ψυχολογική κατάσταση του μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου, είτε το τραυμάτισαν ψυχικά. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτό συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν συχνά την εμπειρία της επαναβίωσης του τραυματικού γεγονότος, εμφανίζουν προβλήματα ύπνου, νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα, έχουν ενοχικά συναισθήματα, νιώθουν μελαγχολία, κατάθλιψη, άγχος και έντονη συναισθηματική φόρτιση, και έχουν συχνά εφιάλτες ή παραισθήσεις που συνδέονται με το συμβάν. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να εμφανίζονται τόσο συχνά, ώστε να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.
Το φύλο αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για την εκδήλωση του μετατραυματικού στρες. Αρκετά μεγαλύτερος αριθμός γυναικών από ότι ανδρών υποφέρει από την διαταραχή. Σημαντικό επίσης είναι πόσο ισχυρό είναι το είδος του τραύματος και σε ποια ηλικία συμβαίνει. Οδυνηρά συμβάντα στα παιδικά η εφηβικά χρόνια δημιουργούν δριμύτερης έντασης τραύματα. Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα, η στάση ζωής που έχει, πώς ερμηνεύει και αξιολογεί ο καθένας τις εμπειρίες και τα συμβάντα της ζωής, σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Η υποστήριξη που μπορεί να δεχθεί από το περιβάλλον του, οικογενειακό ή φιλικό, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επούλωση του τραύματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Προσαρμοστικότητα, στρες, φυσικές καταστροφές, μετατραυματική διαταραχή στρες, συννοσηρότητα, πρόληψη, παρέμβαση, ψυχολογική υποστήριξη.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
58
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

PTSD KAI ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ BOUDOURIS.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.