Democratization process and ethnic reconsiliation in FYROM from 1991 up to the present in relation to EU Accession requirements and prospects.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1448222 467 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-02
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Βασιλοπούλου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παντελής Λέκκας. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Democratization process and ethnic reconsiliation in FYROM from 1991 up to the present in relation to EU Accession requirements and prospects.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Περίληψη:
Σε αυτή την εργασία δειερυνώνται οι πολλαπλές διαστάσεις της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην ΠΓΔΜ. Παρουσιάζεται η διαδρομή της χώρας από το 1991 που κέρδισε τη ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα και αναδεικνύονται τόσο οι δυσκολίες που έχουν ξεπεραστεί όσο και τα προβλήματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν. Η ΠΓΔΜ αγωνίζεται να δημιουργήσει το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα της επιτρέψει να σταθεί ως εγγυητής της εγχώριας κοινωνικής ειρήνης, συνοχής, ανάπτυξης και ευημερίας αλλά και ως ένας αξιόπιστος εταίρος των διεθνών οργανισμών. Το κράτος προσπαθεί να οικοδομήσει εκείνες τις σχέσεις με τους πολίτες που διαθέτουν ευρεία, ισότιμη, ασφαλή και αμοιβαία δεσμευτική διαβούλευση. Συνθήκες οι οποίες επηρεάζονται από βαθύτερες μεταβολές που αφορούν στα δίκτυα εμπιστοσύνης, στην κατηγορική ανισότητα και στα αυτόνομα κέντρα εξουσίας. Με άλλα λόγια η ΠΓΔΜ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σταθερό δημοκρατικό περιβάλλον και να ενσταλάξει στους ανθρώπους και τους θεσμούς της τις δημοκρατικές αξίες που θα της επιτρέψουν να διασφαλίσει την εθνική συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη. Η μέχρι τώρα πορεία της καταδεικνύει αμέτρητες δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια που απορρέουν κυρίως από την έντονη εθνικιστική ρητορική των δύο κυριοτέρων εθνικών κοινοτήτων της αλλά και από την αντιδημοκρατική κουλτούρα της πολιτικής ηγεσίας της. Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να προσφέρει τη βοήθεια της στο νέο αδύναμο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρος της τροχιά εκδημοκρατισμού και εθνικής συμφιλίωσης με την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΠΓΔΜ, εκδημοκρατισμός, εθνική συμφιλίωση, Ευρωπαϊκή προοπτική.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
64
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

948 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ.pdf
515 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.