Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1449825 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-06-13
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Πετράκη Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Υφαντόπουλος. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Δ. Μπαλούρδος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Poverty and social exclusion in local government
Περίληψη:
Κύριος σκοπός της διατριβής είναι η περιγραφή και η εκτίμηση στοιχείων κινδύνου φτώχειας, πολλαπλής στέρησης και κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα. Αρχικά, επιχειρείται η θεωρητική και μεθοδολογική προσέγγιση της φτώχειας και ιδιαίτερα της αστικής φτώχειας, σε ένα διευρυμένο πλαίσιο που αφορά την υλική και κοινωνική στέρηση και διασαφηνίζει τις μεταξύ τους σχέσεις.
Στη συνέχεια, διερευνώνται οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρησιμοποιούνται στοιχεία από επιτόπια δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε το β' εξάμηνο του 2012 σε τυχαίο δείγμα 2000 ατόμων/νοικοκυριών στους Δήμους Αθηναίων, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αιγάλεω και Χαλανδρίου.
Τα ερευνητικά ερωτήματα είναι τα εξής: ποιό το επίπεδο και τα χαρακτηριστικά της εισοδηματικής φτώχειας και ποια επιπλέον στοιχεία είναι κατάλληλα για την ανάδειξη πολλαπλής στέρησης ή/και κοινωνικό αποκλεισμό σε τοπικό επίπεδο; υπάρχουν δράσεις πολιτικές σε τοπικό επίπεδο για τη καταπολέμηση του φαινομένου και ποιά η επίπτωσή τους; Είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ένα αποτελεσματικό μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο;
Η ανάλυση των στοιχείων βασίζεται σε απλές και σύνθετες κατανομές καθώς και σε σχετικούς ποσοτικούς δείκτες και ποιοτικές αναλύσεις. Ιδιαίτερα, αναδεικνύεται ότι ο κίνδυνος φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τα οποία όμως είναι χαμηλότερα από ότι ισχύει για το σύνολο της χώρας. Διαπιστώνεται πόλωση εντός της Αττικής, με το Αιγάλεω να καταγράφει υψηλό κίνδυνο φτώχειας και υλική στέρηση και το Χαλάνδρι να καταγράφει ελάχιστες τιμές. Καθώς οι κοινωνικές δαπάνες περιορίζονται λόγω της κρίσης, διαπιστώνεται ότι οι στοχευμένες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητες για την ανακούφιση των ομάδων κάτω από το όριο φτώχειας και όσων πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό. Η γενίκευση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε ολόκληρη τη χώρα, είναι ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει λύσεις σε δήμους με πληθυσμό που έρχεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, αδυναμία ένταξης στην αγορά εργασίας και άλλα προβλήματα όπως είναι η πιθανή αδυναμία πληρωμής δανείου, πάγιων λογαριασμών, κλπ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αστική φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνική πολιτική.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
270
Αριθμός σελίδων:
594
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

934 ΠΕΤΡΑΚΗ, Μαρια.pdf
72 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.