Ο μεταβολισμός υδατανθράκων με έμφαση στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Διπλωματική Εργασία uoadl:1452854 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Έτος εκπόνησης:
2011
Συγγραφέας:
Καραχάλιου Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριδάκη Μ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Ν., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Σμυρνιώτου Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο μεταβολισμός υδατανθράκων με έμφαση στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο μεταβολισμός υδατανθράκων με έμφαση στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σκοπός της μελέτης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών που προσέγγισαν και αποσαφήνισαν τις μεταβολικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, που αφορούν το μεταβολισμό υδατανθράκων σε συνθήκες άσκησης προκειμένου να εντοπιστούν οι μηχανισμοί που διέπουν την ύπαρξη μεταβολικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων. Ο μεταβολισμός των ενεργειακών υποστρωμάτων είναι αποτέλεσμα σύνθετου βιοχημικού και ορμονικού συντονισμού. Φαίνεται όμως να υπάρχουν σημαντικές νευροορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων που σε συνδυασμό με την δράση των ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος εντείνουν τις μεταβολικές διαφορές τους, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης μεγάλης διάρκειας και μέτριας έντασης. Οι παραπάνω διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού όπως το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους και οι διαφορές σε επίπεδο μυϊκών ινών, ενδομυϊκών τριγλυκεριδίων και ενζυμικής συγκέντρωσης και δραστηριότητας φαίνεται να διαφοροποιούν και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων κατά την άσκηση.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Η συλλογή των δεδομένων σύγκρισης έγινε από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές καθώς χρησιμοποιήθηκαν βιβλία, ερευνητικά άρθρα, ανασκοπήσεις και διδακτικά συγγράμματα που σχετίστηκαν με τις μεταβολικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Κατά την αναζήτηση των άρθρων στο διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων pub-med όπου αναζητήθηκαν άρθρα με θέμα τις μεταβολικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων κατά την άσκηση μεγάλης διάρκειας (άνω των 60 λεπτών) και έντασης γύρω στο 60 με 75% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Από την επεξεργασία αποκλείστηκαν έρευνες που αφορούσαν την ύπαρξη διαφορών αποκλειστικά σε συνθήκες ηρεμίας ή αποκλειστικά κατά την φάση αποκατάστασης καθώς και έρευνες που αφορούσαν γυναίκες με ορμονικές δυσλειτουργίες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερευνών έδειξαν την ύπαρξη μεταβολικών διαφορών καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές αναπνευστικού πηλίκου, ρυθμού εμφάνισης, ρυθμού απομάκρυνσης και μεταβολικού ρυθμού εκκαθάρισης της γλυκόζης καθώς και μικρότερο ρυθμό αποδόμησης μυϊκού γλυκογόνου. Οι γυναίκες λοιπόν καταβολίζουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων συγκριτικά με τους άνδρες σε συνθήκες άσκησης μέτριας έντασης και μεγάλης διάρκειας. Οι μεταβολικές αυτές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων φαίνεται να αποδίδονται τόσο στο σύστημα παροχής της γλυκόζης στο αίμα όσο και στο σύστημα κατανάλωσης της γλυκόζης.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
H μειωμένη χρήση υδατανθράκων που παρουσιάζεται στις γυναίκες σε συνθήκες μεταβολικής φόρτισης, είναι μάλλον αποτέλεσμα ενός ικανότερου μηχανισμού προσαρμογής του μεταβολισμού των λιπών και όχι κάποιας πιθανής ανεπάρκειας των μηχανισμών διαθεσιμότητας και χρήσης υδατανθράκων. Το παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι σε συνθήκες αύξησης της διαθεσιμότητας των υδατανθράκων στο αίμα ή σε συνθήκες έντονης ενεργοποίησης του συμπαθητικού συστήματος, οι γυναίκες προσαρμόζονται μεταβολικά και προσομοιάζουν τους άνδρες. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι οι γυναίκες διαθέτουν ένα αρκετά σύνθετο μηχανισμό μεταβολικής προσαρμογής που καθορίζεται από την αναπαραγωγική τους κατάσταση και τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχονται.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
95
Σημειώσεις:
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή βρίσκεται σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη της ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.