Έκκριση Ωκιτοκίνης σε καλλιεργητικό υγρό προεμφυτευτικών εμβρύων ποντικιού από το στάδιο των 2 κυττάρων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503362 392 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-28
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Kαραγιαννοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Λουτράδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Δρακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Καλλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έκκριση Ωκιτοκίνης σε καλλιεργητικό υγρό προεμφυτευτικών εμβρύων ποντικιού από το στάδιο των 2 κυττάρων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η εμβρυογένεση είναι η πιο σημαντική διαδικασία για την δημιουργία ενός νέου οργανισμού. Σε αυτή τη διαδικασία το έμβρυο υφίσταται μεγάλες μορφολογικές και δομικές αλλαγές περνώντας μέσα από τα διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια, από τη στιγμή της συνένωση των γαμετικών κυττάρων στη λήκυθο του ωαγωγού, μέχρι την εμφύτευσή του εμβρύου στη μήτρα.
Η εμβρυογένεση ξεκινάει με την γονιμοποίηση του ωαρίου, δηλαδή την είσοδο του σπερματοζωαρίου μέσα από την πλασματική μεμβράνη του ωαρίου και τη συνένωση των πυρήνων τους. Το αποτέλεσμα της συνένωσης αυτής είναι η δημιουργία του ζυγωτού κυττάρου και η έναρξη των πρώτων αυλακώσεων. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυλακώσεων ξεκινάει ενεργοποίηση του εμβρυϊκού γονιδιώματος. Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου εξελικτικού σταδίου έγκειται στο γεγονός ότι ο αναπτυξιακό έλεγχος αντικαθίσταται από μητρικός σε εμβρυϊκός και η έκφραση των γονιδίων υπόκειται στον έλεγχο του γονιδιώματος που προκύπτει από τη σύντηξη των προπυρήνων. Η 5η αυλάκωση περιλαμβάνει το φαινόμενο της σύμπτυξης, κατά το οποίο τα βλαστομερίδια αναπτύσσουν ισχυρούς διακυτταρικούς δεσμούς και σχηματίζουν μια συμπαγή μάζα. Τέλος, κατά το στάδιο της βλαστοκύστης, το έμβρυο εκκολάπτεται εκτός της διαφανούς ζώνης και ετοιμάζεται να εμφυτευτεί στην μήτρα.
Η ωκυτοκίνη είναι μια νευροϋποφυσιακή ορμόνη του κεντρικού νευρικού συστήματος με ιδιαίτερο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου. Ρυθμίζει την συσταλτικότητα των λείων μυών της μήτρας και των γαλακτοφόρων αδένων. Παράλληλα επηρεάζει την μητρική συμπεριφορά, την σεξουαλική αποδεκτικότητα και την συναισθηματική δέσμευση, ενώ χαρακτηρίζεται ως η «ορμόνη της αγάπης» (Young, L.J. et al., 1998). Φαίνεται, παρ’ όλα αυτά, να εμπλέκεται και σε άλλες λειτουργίες, και γι’ αυτό ο ρόλος της στη φυσιολογία του ανθρώπου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Μόνο πρόσφατα ερευνήθηκε το σύστημα της ωκυτοκίνης στην εγκαθίδρυση της εγκυμοσύνης και στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια του εμβρύου.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανίχνευση της έκκρισης της ωκυτοκίνης σε προεμφυτευτικά έμβρυα ποντικιού. Έτσι, μετά από πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας θηλυκών ποντικιών και γονιμοποίηση in vivo με αρσενικά ποντίκια, συλλέχθηκαν τα έμβρυα και καλλιεργήθηκαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης. Το θρεπτικό μέσο που λαμβάνεται σε κάθε ξεχωριστό στάδιο των εμβρύων χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση της συγκέντρωσης της ωκυτοκίνης με τη μέθοδο της ELISA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρατηρείται έκκριση ωκυτοκίνης διαφορετικής συγκέντρωσης στα διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια, που όμως πιθανόν να σχετίζεται με τη διαδικασία της ενεργοποίησης του εμβρυϊκού γονιδιώματος.
Η έκφραση της ωκυτοκίνης έχει αποδειχτεί σημαντική καθ’ όλη τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Ιδιαίτερη σημασία, όμως, φαίνεται να έχει και στα αρχικά στάδια της εμβρυογένεσης, επηρεάζοντας τόσο το έμβρυο, όσο και τους ιστούς της μήτρας. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην εξωσωματική γονιμοποίηση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των εμβρύων, την επιτυχημένη εμφύτευση και τη σταθεροποίηση της εγκυμοσύνης.
Λέξεις-κλειδιά:
Ωκιτοκίνη, Εμβρυϊκή ανάπτυξη, Προεμφυτευτικό έμβρυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
139
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Τελικό έγγραφο διπλωματική 2016 (1).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.