Αναερόβια ικανότητα, ισομετρική αντοχή και απόδοση Ελλήνων ιστιοπλόων κατηγορίας σκαφών laser

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503600 289 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Έτος εκπόνησης:
2001
Συγγραφέας:
Βαγγελακούδη Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολόπουλος Γ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Αναστασιάδης Μ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Ν., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναερόβια ικανότητα, ισομετρική αντοχή και απόδοση Ελλήνων ιστιοπλόων κατηγορίας σκαφών laser
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναερόβια ικανότητα, ισομετρική αντοχή και απόδοση Ελλήνων ιστιοπλόων κατηγορίας σκαφών laser
Περίληψη:
Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει την αναερόβια ικανότητα και την ισομετρική αντοχή των Ελλήνων ιστιοπλόων της κατηγορίας σκαφών Laser και να διερευνήσει πιθανές συσχετίσεις των παραπάνω παραμέτρων με την απόδοση στον προσομοιωτή σκάφους και την εθνική σειρά κατάταξης.
Για τους σκοπούς της έρευνας μετρήθηκαν δεκαέξι (16) άρρενες ιστιοπλόοι της κατηγορίας σκαφών Laser. Από αυτούς οι οκτώ(8), που κατέχουν τις οκτώ πρώτες θέσεις της ελληνικής λίστας κατάταξης, αποτέλεσαν την Α ομάδα και οι υπόλοιποι οκτώ (8) την Β ομάδα. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν: Α)Μέτρηση της μέγιστης δύναμης (MVC) και εκτέλεση υπομέγιστων συστολών, με ταυτόχρονη μέτρηση ηλεκτρικής δραστηριότητας του μυός, εκφρασμένη σε μέση τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος των τετραγώνων του σήματος (RMS) για τον σχηματισμό της καμπύλης ανταπόκρισης του ορθού μηριαίου (%MVC-%RMS). Β) Μέτρηση της απόδοσης στον προσoμοιωτή σκάφους και προσδιορισμός του ποσοστού της δύναμης του τετρακέφαλου που χρησιμοποιείται (%MVC), με την τοποθέτηση της καταμετρημένης μυοηλεκτρικής δραστηριότητας στην καμπύλη ανταπόκρισης που σχηματίστηκε. Γ) Μέτρηση της ισομετρικής αντοχής του τετρακέφαλου στο οικείο ποσοστό της δύναμης, όπως αυτό προσδιορίστηκε προηγουμένως, Δ) Εκτέλεση της δοκιμασίας Wingate για τον προσδιορισμό της αναερόβιας ικανότητας. Ο στατιστικός έλεγχος περιελάμβανε περιγραφική στατιστική (μέσους όρου και τυπικές αποκλίσεις), έλεγχο της στατιστικής σημαντικότητας των διαφορών μεταξύ των δύο ομάδων με t-τεστ ή Mann-Whitney U τεστ και έλεγχο συσχετίσεων με δείκτη συσχέτισης του Pearson ή Spearman. Το επίπεδο της στατιστικής σημαντικότητας ήταν p<0,05 και ο έλεγχος μονόπλευρος.
Βρέθηκε στατιστικά σημαντική δια-φορά μεταξύ των ομάδων στην μέγιστη ροπή δύναμης του δεξιού ποδιού (165,6 ± 25,2 έναντι 141± 29,9 Ν*m), στην απόδοση στον προσομοιωτή (39501,75±37960,87 έναντι 13204,38±9784,61 sec *kg), την ισο-μετρική αντοχή (μέσος όρος δύο ποδιών 155 ±44 έναντι 99 ±28,7 sec) και τον δείκτη κόπωσης στη δοκιμασία Wingate(42±5% έναντι 49±6%). Η σειρά κατάταξης (ομάδας Α) συσχετί-στηκε θετικά με την μέση και μέγιστη αναερόβια ισχύ, την άλιπη σωματική μάζα, την ισομετρική αντοχή του δεξιού ποδιού και το ύψος των αθλητών. Θετική συσχέτιση επίσης είχε η ισομετρική αντοχή με τον δείκτη κόπωσης στο σύνολο των δοκιμαζόμενων όπως επίσης η μέγιστη ροπή δύναμης (αριστερού και δεξιού ποδιού) και η μέση και μέγιστη απόλυτη ισχύς με την άλιπη σωματική μάζα. Η απόδοση στον προσομοιωτή βρέθηκε να έχει θετική συσχέτιση με την μέγιστη ροπή του αριστερού ποδιού και τη μέση αρτηριακή πίεση.
Τo συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η αναερόβια ικανότητα και η ισομετρική αντοχή των τετρακέφαλων μυών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας της κατηγορίας σκαφών Laser.
Επιπλέον, οι καλύτεροι ιστιοπλόοι εμφανίζουν μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής έργου, από τους λιγότερο καλούς, σε ίδιες καταστάσεις καρδιαγγειακής επιβάρυνσης.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vangelakoudi Sailing_complete.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.