Η σημασία του Farnesoid X υποδοχέα (FXR) στον καρκίνο του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:1519622 512 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: Σύγχρονη Κλινικοπαθολογοανατομική Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καρανδρέα Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σ. Θεοχάρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ν. Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Κ. Γιαγκίνης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σημασία του Farnesoid X υποδοχέα (FXR) στον καρκίνο του μαστού
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σημασία του Farnesoid X υποδοχέα (FXR) στον καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πολύπλοκη και ετερογενή νόσο σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ότι δεν αποτελεί μία οντότητα, αλλά διαφορετικές, που η κάθε μία παρουσιάζει διαφορετική κλινική εικόνα, ιστοπαθολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά, ανταπόκριση στη θεραπεία, βαθμό κινδύνου υποτροπής και εν γένει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Παρόλη την ετερογένεια, τα περιστατικά καρκίνου του μαστού εντάσσονται σε ομάδες με βάση ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος του όγκου, το βαθμό διαφοροποίησης , τη μετάσταση στους λεμφαδένες και τη λεμφαγγειακή διήθηση.
Τα τελευταία χρόνια η άποψη σχετικά με την περιπλοκότητα και την ετερογένεια της νόσου και η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία ενισχύεται με την εφαρμογή τεχνικών μοριακής βιολογίας υψηλής ανάλυσης , όπου καταγράφεται η παρουσία, η έλλειψη, η αύξηση, η ελάττωση έκφρασης μεγάλου αριθμού γονιδίων σε δείγματα όγκων από καρκίνο του μαστού. Στην καθ’ημέρα πράξη, η αξιόλογηση της ανοσïστοχημικής έκφρασης των ER, PR, c-erbB-2, Ki67 χρησιμοποιείται για την πρόγνωση, σχεδιασμό θεραπείας και πρόβλεψης της πορείας της νόσου. Ωστόσο, η ανακάλυψη νέων δεικτών, όπως ο FXR, συμβάλλει τόσο στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της καρκινογένεσης στο μαστό, όσο και στην αξιοποίηση προσδετών του στην εφαρμογή ακριβέστερης και καταλληλότερης για την/τον κάθε ασθενή θεραπεία.
Στην παρούσα μελέτη, μελετήθηκε η έκφραση της πρωτεḯνης του FXR σε 150 περιστατικά με διηθητικό καρκίνωμα του μαστού. Η σχέση της έκφρασης του FXR με διάφορες κλινικοπαθολογικές παραμέτρους αποτελεί ισχυρή ένδειξη της δυνατότητας χρήσης του ως ένα ισχυρό και ανεξάρτητο δείκτη, ευνοïκό για τη συνολική επιβίωση και την επιβίωση ελεύθερης νόσου στο διηθητικό καρκίνωμα του μαστού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του μαστού, FXR, Ανοσοιστοχημεία, Κλινικοπαθολογικοί παράγοντες, Πρόγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
70
Karandrea Despoina MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο