"Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου στην Ελλάδα. Ιστορική αναδρομή, παρούσα κατάσταση και προοπτικές"

Διπλωματική Εργασία uoadl:1520693 755 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δημητράκος Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φασούλης Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Φυριππής Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Μπαμπάλης Θωμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου στην Ελλάδα. Ιστορική αναδρομή, παρούσα κατάσταση και προοπτικές"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου στην Ελλάδα. Ιστορική αναδρομή, παρούσα κατάσταση και προοπτικές"
Περίληψη:
Σε μια περίοδο κοινωνικοοικονομικών ανακατατάξεων, η εκπαίδευση αποτελεί σημείο αιχμής κάθε αλλαγής και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο , αφού συμβάλλει όχι μόνο στην τρέχουσα κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και στη θεμελίωση του πνεύματος , της γνώσης και των δεξιοτήτων, προκειμένου οι νέοι να καταστούν στο μέλλον ικανοί να αντιμετωπίσουν την παγκοσμιοποίηση και την ταχύτητα των αλλαγών που χαρακτηρίζουν το σημερινό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης , οπότε και εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μας , αλλά και διεθνώς γύρω από τα ζητήματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος, ώστε να ερμηνευτεί το σημερινό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί γύρω από το επίμαχο ζήτημα της αξιολόγησης και να προταθούν λύσεις. Έτσι , αρχικά γίνεται μια εννοιολογική προσέγγιση του όρου της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, αναφέρονται τα είδη της και καταγράφονται οι διεθνείς τάσεις. Στη συνέχεια γίνεται μια ιστορική αναδρομή του θεσμού της αξιολόγησης στην Ελλάδα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι και τις μέρες μας και μελετάται το δύσκολο εγχείρημα της θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να αναδειχτούν στάσεις και αντιλήψεις υπέρ και κατά του θεσμού και να τονιστεί η αναγκαιότητά του, κυρίως μέσα από τις επιπτώσεις λόγω της έλλειψής του. Κατόπιν, μέσα από την ανάλυση όλων των παραμέτρων αναδεικνύονται οι προτάσεις για την επιτυχέστερη εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης και τέλος αναφέρονται τα συμπεράσματα.
Επισημαίνεται ότι κορωνίδα της αλλαγής στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, αποτελεί η εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού, καθώς προωθεί την καθεαυτή πολιτική της αξιολόγησης, δημιουργώντας την απαραίτητη συνείδηση και κουλτούρα μέσα από την προσωπική εμπλοκή. Μέσω μιας συστηματικής, ολοκληρωμένης και συνεπούς επιμόρφωσης που θα παρέχει καθοδήγηση και ανατροφοδότηση στη διαδικασία εξέλιξης του κριτικά σκεπτόμενου εκπαιδευτικού ,προοδευτικά θα καλλιεργηθεί και θα ωριμάσει μια κουλτούρα αξιολόγησης, εξελίσσοντας την εκπαιδευτική κοινότητα με θετικό αποτέλεσμα και στην κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
αξιολόγηση, εκπαίδευση, ιστορική αναδρομή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.