Η επίδραση της γωνίας Q στην εμφάνιση διαστρεμμάτων ποδοκνημικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:1666199 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2008
Συγγραφέας:
Πεφάνης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαλτόπουλος Π., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Παπαχαραλάμπους Ξ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Τσίγκανος Γ., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της γωνίας Q στην εμφάνιση διαστρεμμάτων ποδοκνημικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της γωνίας Q στην εμφάνιση διαστρεμμάτων ποδοκνημικής
Περίληψη:
Η απόκλιση του νευρομυοσκελετικού συστήματος από τη φυσιολογική του λειτουργία, οδηγεί διαχρονικά σε δυσλειτουργία των αρθρώσεων της κινηματικής αλυσίδας γενικότερα και της Ποδοκνημικής άρθρωσης ειδικότερα (Gross, 1995).
Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετασθεί η επίδραση της Γωνίας Q και η συσχέτισή της με την (επαν)εμφάνιση διαστρεμμάτων στην ΠΔΚ άρθρωση.
Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 45 αθλητές οι οποίοι αγωνίζονταν σε ομάδες Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης (15 άτομα για κάθε άθλημα).
Διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τον κάθε αθλητή. Η μέτρηση της Γωνία Παρόλο που βασική επιδίωξη ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της Γωνίας Q στην πιθανότητα διαστρέμματος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, προηγούμενα διαστρέμματα και λήψη προληπτικών μέτρων ) που θα μπορούσαν να ευνοήσουν το συγκεκριμένο τραυματισμό και οι οποίοι
αποτέλεσαν την ομάδα των ανεξάρτητων μεταβλητών.
Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με την χρήση της logistic regression και πιο συγκεκριμένα με παλινδρόμηση logit. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό λογισμικό πακέτο Stata 9® . Ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας επιλέχθηκε το α=0.1.
Οι αθλητές της Καλαθοσφαίρισης εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό διαστρεμμάτων της ΠΔΚ (73%), ενώ ακολούθησαν οι αθλητές Πετοσφαίρισης (27%) και οι Ποδοσφαιριστές (13%).
Στην ανάλυση διασποράς (ANOVA), η εξαρτημένη μεταβλητή «Διάστρεμμα» βρέθηκε στατιστικά σημαντική (p<0,05) με τις σημαντικές διαφορές να εντοπίζονται μεταξύ των ομάδων των Ποδοσφαιριστών και Καλαθοσφαιριστών (D= 1,86) και μεταξύ των ομάδων των Καλαθοσφαιριστών με τους Πετοσφαιριστές (D=1,8).
Το προηγούμενο διάστρεμμα ήταν ο σημαντικότερος στατιστικά παράγοντας (p=0,01), ακολουθούμενος από το Δ.Μ.Σ (Δείκτης Μάζας Σώματος) (p<0,1) και την ηλικία (p<0,1). Αντίθετα η Γωνία Q ήταν στατιστικά μη σημαντική (p>0,1).
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και όταν στη θέση του Δ.Μ.Σ εισέρχεται η Ρ.Α.Σ (Ροπή Αδράνειας Σώματος). Εξακολουθούν να είναι στατιστικά σημαντικοί παράγοντες το προηγούμενο διάστρεμμα (p<0,05), τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (Ρ.Α.Σ) (p<0,1) και η ηλικία (p<0,1). Η Γωνιά Q παρέμεινε στατιστικά μη σημαντική (p>0,1).
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα μελετών όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης διαστρεμμάτων στην ΠΔΚ, στα τρία εξεταζόμενα αθλήματα. Έρχονται όμως σε αντίθεση με τη σειρά σπουδαιότητας αφού αναδεικνύουν την Καλαθοσφαίριση ως το άθλημα με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαστρεμμάτων ΠΔΚ (p<0,003).
Το μέγεθος της Γωνίας Q φαίνεται για το συγκεκριμένο δείγμα να μην αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαστρεμμάτων στην ΠΔΚ αφού αποδείχθηκε στατιστικά μη σημαντική (p>0,1). Στατιστικά σημαντικές μεταβλητές αποτέλεσαν ένα προηγούμενο διάστρεμμα της ΠΔΚ, ο Δ.Μ.Σ, η Ρ.Α.Σ και η ηλικία (p<0,1). Το νεαρό της ηλικίας αποδεικνύεται να συνηγορεί στην αύξηση πιθανότητας διαστρέμματος.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
219
Αριθμός σελίδων:
67
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.