Η ελληνική εκπαίδευση στο Σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας (ca. 1870-ca. 1912): διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1672590 1032 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δογαντζή Άλκηστις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευάς Κονόρτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σπυρίδων Πλουμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ελληνική εκπαίδευση στο Σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας (ca. 1870-ca. 1912): διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ελληνική εκπαίδευση στο Σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας (ca. 1870-ca. 1912): διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης
Περίληψη:
Αντικείμενο της μελέτης αυτής αποτελεί η ελληνική εκπαίδευση στο Σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας (σημ. Κομοτηνή, Gumuljina-οθωμανικά, Gumülcine-τουρκικά, Gyumyurdzhina/Gyumyuldzhina-βουλγαρικά) καθώς και η διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης μέσω αυτής το 19ο-20ό αιώνα, συμβατικά από το 1870 έως το 1912. Αφετηρία του χρονικού πλαισίου αποτελεί η ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας και το ξέσπασμα του βουλγαρικού εθνικισμού και γενικά των εθνικιστικών ιδεών τον 19ο αιώνα. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 καθορίστηκαν ως όριο καθώς την περίοδο αυτή οι αλλαγές είναι συνεχείς και σηματοδοτούν την έναρξη μιας καινούργιας εποχής. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία περιορίζεται στην Ανατολική Θράκη, ενισχύεται ο τουρκικός εθνικισμός που κατόρθωσε να αναγορευθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία του Τουρκικού κράτους.
Πηγή για την εκπόνηση της εργασίας αποτέλεσε το τετράτομο έργο του Π. Α. Γεωργαντζή, Προξενικά αρχεία Θράκης, Ξάνθη 1998. Ο Γεωργαντζής, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης, ξεκινά το 1995 να μελετά τα Ιστορικά Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για να συγκεντρώσει όσα αναφέρονται στην Ξάνθη αλλά και στη Θράκη γενικότερα. Οι τέσσερις τόμοι καλύπτουν την περίοδο 1869-1908. Για την εκπόνηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις τόμοι και συγκεκριμένα από τον Α΄ τόμο σε σύνολο εγγράφων 241 τα 19 από αυτά. Ο δεύτερος τόμος προσέφερε 5 από τα 256 έγγραφα και ο τρίτος 12 σε σύνολο 216. Σύνολο, υλικό για το θέμα της εργασίας προήλθε από 36 κείμενα.
Το Σαντζάκι επιλέχθηκε εκτός από προσωπική επιθυμία ενασχόλησης με την εν λόγω περιοχή, και γιατί είναι σύνδεσμος μεταξύ Θράκης-Μακεδονίας, ιδιαίτερα ο Καζάς Ξάνθης. Επίσης, η περιοχή του Αχή Τσελεμπή στα βόρεια της Ξάνθης βρισκόταν στα σύνορα με την Ανατολική Ρωμυλία. Περιοχές κοντά στα σύνορα πάντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν εστίες έντονων αναταράξεων.
Στην εργασία αρχικά, θα εξεταστεί η οθωμανική διοικητική διαίρεση της Θράκης. Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες περιοχές του Σαντζακιού Γκιουμουλτζίνας στις οποίες εντοπίζουμε ορθόδοξο πληθυσμό (καζάδες Γκιουμουλτζίνας, Αχή Τσελεμπή, Ξάνθης, Δαρί Δερέ). Εν συνεχεία θα δοθεί μεγάλη σημασία στην οργάνωση της εκπαίδευσης στη Θράκη. Θα ασχοληθούμε με το τι σημαίνει εκπαίδευση, πρωτίστως για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και πως η ελληνική εκπαίδευση ενσωματώνεται στον διοικητικό οθωμανικό μηχανισμό. Θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις βαθμίδες, τα μαθήματα, στους αλλόγλωσσους, στους δασκάλους και στα οικονομικά δεδομένα. Ακόμα θα γίνει αναφορά στους φορείς της εκπαίδευσης. Στα έγγραφα εμφανίζονται τρεις πόλοι. Κοινότητα - ελληνικό προξενείο - σύλλογοι. Ποια είναι η θέση των Οθωμανών στην ελληνική εκπαίδευση; Συγκρούεται με τις απόψεις του Πατριαρχείου; Και τέλος, ποιος είναι ο ρόλος των προξενείων; Κατακλείδα της εργασίας θα αποτελέσουν τα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Θράκη, Κομοτηνή, Σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
206
Αριθμός σελίδων:
64
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο