Μελέτη της καλποπρωτεκτίνης και προαλβουμίνης του ορού, σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1699905 478 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-04
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χατζηκωνσταντίνου Μαριάνθη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σ. Στεργιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δ. Περρέα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δ. Δημητρούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μ. Τζιβράς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ν. Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κ. Κοντζογλού, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χ. Βερύκοκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της καλποπρωτεκτίνης και προαλβουμίνης του ορού, σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της καλποπρωτεκτίνης και προαλβουμίνης του ορού, σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Περίληψη:
Προλογός:
Υπό φλεγμονώδεις συνθήκες, η καλποπροτεκτίνη απελευθερώνεται από τα ουδετερόφιλα ως ένα ετεροδιμερές σύμπλεγμα που αποτελείται από τις πρωτεΐνες S100A8 και S100A9, από την οικογένεια πρωτεϊνών S100. Το σύμπλεγμα S100A8/A9 έχει την ικανότητα να επάγει απόπτωση, με απευθείας δέσμευση σε κύτταρα ΜΜ46 μέσω ρύθμισης ψευδαργύρου. Ταυτόχρονα, η αντίδραση οξείας φάσης (APR) ξεκινά αυξάνοντας τον αριθμό των κυτοκινών που ενεργοποιούν τη σύνθεση των θετικών αντιδραστηρίων οξείας φάσης, συμπεριλαμβανομένης της CRP, και μειώνοντας τις συγκεντρώσεις της λευκωματίνης, της τρανσφερίνης και της προαλβουμίνης στο πλάσμα. Η προαλβουμίνη είναι ένα τετραμερές που αποτελείται από τέσσερεις πανομοιότυπες υπομονάδες που συνδέονται με Τ3 και την πρωτεΐνη δέσμευσης της RBP.
Μεθοδολογία:
Για να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων ορού καλποπροτεκτίνη και προαλβουμίνης και του καρκίνου του παχέος εντέρου, συλλέχθηκαν δείγματα ορού από 80 υγιή άτομα (μάρτυρας) και 80 ασθενείς με καρκίνο με καρκίνο του παχέος εντέρου, με επίπεδα 0,0 CRP. Τα δείγματα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμα Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) Kits.
Αποτελέσματα: Στα υγιή άτομα ο μέσος όρος συγκέντρωσης ήταν, για την προαλβουμίνη 12,937 ± 7,24ng / mL και για την καλποπροτεκτίνη 7,199 ± 6,71 ng / mL με p- values <0,001. Ενώ, σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, ο μέσος όρος συγκέντρωσης, για την προαλβουμίνη, ήταν 4.531
193
± 3.866 ng / mL και η καλποπροτεκτίνη, 17.938 ± 14.9.74 ng / mL με p- values <0.001. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης μας σχετικά με την προαλβουμίνη ακολούθησαν την προβλεπόμενη, βάση βιβλιογραφίας, πορεία. Σε ότι αφορά την καλποπροτεκτίνη, ο αυξημένος αριθμός ψευδός αρνητικών αποτελεσμάτων (χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης) μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης στην αλληλουχία είτε της ίδιας της καλποπροτεκτίνης, είτε ενός μέλους του ιδίου μονοπατιού, μέσω του οποίου οδηγείτε το κύτταρο στην απόπτωση. Μια τέτοια απενεργοποίηση θα μπορούσε να είναι η αιτία για τα χαμηλά επίπεδα καλποπροτεκτίνης στα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και την ανικανότητα του κυττάρου να εισέλθει σε έναν αποπτωτικό κύκλο. Περαιτέρω πειραματισμός, όπως ο προσδιορισμός της αλληλουχίας, θα χρειαζόταν για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση και να υποδειχθεί η αιτία για τα ανώμαλα χαμηλά επίπεδα καλποπροτεκτίνης στα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας συνδυασμός των τιμών και των δύο πρωτεϊνών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα φθηνό και μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να καθρεφτίζει τη μεταλλαγμένη θέση του DNA βοηθώντας στη θεραπεία του ασθενούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καλποπρωτεκτίνη, Προαλβουμίνη, Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
297
Αριθμός σελίδων:
224
OLIKH DIDAKTORIKH DIATRIBH locked.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο