Κλινική Συγκριτική Μελέτη Επουλώσεως Χρόνιων Ελκών με Ελαϊκό Εκχύλισμα του Ισοπόδου Ceratothoa oestroides

Διπλωματική Εργασία uoadl:1708819 657 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοσμητολογία - Δερματοφαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γρηγορόπουλος Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ράλλης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλινική Συγκριτική Μελέτη Επουλώσεως Χρόνιων Ελκών με Ελαϊκό Εκχύλισμα του Ισοπόδου Ceratothoa oestroides
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλινική Συγκριτική Μελέτη Επουλώσεως Χρόνιων Ελκών με Ελαϊκό Εκχύλισμα του Ισοπόδου Ceratothoa oestroides
Περίληψη:
Τα χρόνια έλκη αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι 1 έως 2% του γενικού πληθυσμού ανεπτυγμένων χωρών θα αντιμετωπίσουν ένα χρόνιο έλκος στη διάρκεια της ζωής τους, ποσοστό που μεγαλώνει σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής αυξάνει τους αριθμούς των ασθενών με χρόνια έλκη, δεδομένου ότι ο ρυθμός επουλώσεως επιβραδύνεται σημαντικά με την πάροδο των χρόνων. Οι επιπλοκές σε χρόνια έλκη περιλαμβάνουν λοίμωξη, συχνά ακρωτηριασμό, χαμηλή ποιότητα ζωής και είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανικανότητα, αναπηρία, ακόμα και στον θάνατο. Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί σκεύασμα με άριστη επουλωτική ικανότητα, εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.
Προκλινικά αποτελέσματα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο μικρών πειραματόζωων του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τη φαρμακολογική δράση και την τοξικότητα των εκχυλισμάτων του ισόποδου Ceratothoa oestroides, μας οδήγησαν στον σχεδιασμό μιας τυχαιοποιημένης, διπλής τυφλής παράλληλων ομάδων, συγκριτική μελέτη. Η μελέτη διεξήχθη στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Ελκών του Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός».
Εικοσιπέντε ασθενείς με φλεβικό ή μεταβολικό έλκος πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια. Κατανεμήθηκαν, μετά από τυχαιοποίηση, να λαμβάνουν καθημερινά, είτε την προς εξέταση αλοιφή περιέχουσα ελαϊκό εκχύλισμα του ισοπόδου, γενταμικίνη, πολυμυξίνη Β και οξικό οξύ (13 ασθενείς), είτε μια γνωστή φαρμακευτική επουλωτική κρέμα περιέχουσα υαλουρονικό νάτριο και αργυρούχο σουλφαδιαζίνη (12 ασθενείς).
Η αξιολόγηση της επουλωτικής δράσης, της ασφάλειας και της ανοχής γινόταν κάθε δύο εβδομάδες, μέσω της κλινικής εικόνας και των διάφορων μετρήσεων όπως εμβαδού ελκωτικής περιοχής, δείκτη Bates Jensen, ποσοστού και ρυθμού της επούλωσης, ποσότητας εξιδρώματος και άλλα. Ως τελικό σημείο της έρευνας θεωρήθηκε είτε η πλήρη επούλωση του έλκους-στόχου είτε η 14η εβδομάδα από την αρχή της χορήγησης. Σε περιπτώσεις πλήρους επούλωσης αξιολογήθηκε και η ποιότητα αυτής μέσω μετρήσεων άδηλης απώλειας νερού και ενυδάτωσης.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε σαφή ένδειξη καλύτερης επουλωτικής δράσης του ιδιοσκευάσματος σε σύγκριση με το φάρμακο αναφοράς, χωρίς όμως την επίτευξη στατιστικής σημασίας σε όλα τα αποτελέσματα, λόγω μικρού μεγέθους δείγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακευτική τεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά:
επούλωση, κλινική μελέτη, χρόνια έλκη, Ceratothoa oestroides
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
131
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία (Επιδιορθωμένο).pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.