Η Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ Α΄βαθμού. Μελέτη Περίπτωσης: Δήμος Κατερίνης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673159 698 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πόδα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Στυλιανός Λόζιος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Βαρβάρα Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Δρ. Γεώργιος Καβύρης, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ Α΄βαθμού. Μελέτη Περίπτωσης: Δήμος Κατερίνης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ Α΄βαθμού. Μελέτη Περίπτωσης: Δήμος Κατερίνης.
Περίληψη:
Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη των απόψεων των αιρετών και των στελεχών Δημόσιας Διοίκησης καθώς και ο καθορισμός προτάσεων, όσον αφορά την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Η έρευνα αφορά μία Μελέτη περίπτωσης με συμμετέχοντες στελέχη του Δήμου Κατερίνης. Η παρουσίαση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου και η επιλογή των προσφορότερων προς Αξιοποίηση ακινήτων αποτελούν τον πρώτο στόχο της μελέτης, ενώ ο καθορισμός προτάσεων Αξιοποίησης αποτελεί τον τελικό της στόχο. Η αξία της παρούσας έγκειται στο γεγονός της έλλειψης παρόμοιων ερευνών σχετικά με τη διερεύνηση των απόψεων για την Αξιοποίηση γενικά της Δημόσιας Περιουσίας στην Ελλάδα, είτε σε ομάδες πολιτών, είτε σε ομάδες εμπλεκομένων φορέων, είτε σε ομάδες αιρετών και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Τα ερευνητικά ερωτήματα απαίτησαν ποιοτική έρευνα συλλογής, μέσα από συζήτηση, η οποία επιτυγχάνει την πιο ενεργητική συμμετοχή των ερωτώμενων και τη συλλογή ποιοτικών στοιχείων. Ως κατάλληλο ερευνητικό εργαλείο συλλογής δεδομένων επιλέχθηκε η ερευνητική συνέντευξη ως συζήτηση, η τέχνη της ερώτησης και της προσεκτικής ακρόασης, και πιο εξειδικευμένα, η ημιδομημένη, με τυποποιημένη προσέγγιση, προσωπική συνέντευξη, λόγω των πλεονεκτημάτων της σε ευελιξία και αποτελεσματικότητα.
Διαπιστώθηκε ότι η Διαχείριση και Αξιοποίηση της δημοτικής Περιουσίας δεν διενεργείται ακόμη ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Επιπλέον ελλείψεις και λάθη στην απογραφή και την αποτίμηση του συνόλου της Ακίνητης δημοτικής Περιουσίας υπάρχουν ακόμη σήμερα, με αποτέλεσμα όσο η απογραφή και η κτηματογράφηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. δεν ολοκληρώνονται, να συνεχίζουν τα δημοτικά ακίνητα να απειλούνται από ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο πόρος της Ακίνητης δημοτικής Περιουσίας, αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό χρηματοοικονομικό εργαλείο, το οποίο παραμένει ανενεργό. Βασική αιτία της μη ενεργού χρήσης του πόρου, αποτελεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κρίνεται από τα στελέχη μη ικανό να υποστηρίξει την αποτελεσματική Αξιοποίηση της Ακίνητης δημοτικής Περιουσίας και άρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Καθολική είναι η επιθυμία για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, εκσυγχρονισμένο και προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις της Αγοράς Ακινήτων, που θα στηρίξει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
Υπάρχει η πολιτική βούληση στους Δήμους για καταλληλότερη χρήση και δυναμικότερη εκμετάλλευση της Ακίνητης Περιουσίας τους, ως υποστηρικτικού εργαλείου του στόχου της αύξησης των ιδίων πόρων τους, τοποθετώντας τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ως προϋπόθεση του οικονομικού στόχου. Θετική επίσης άποψη υπάρχει για την υλοποίηση «Αυτοχρηματοδοτούμενων έργων» μέσω ΣΔΙΤ και για την ανάθεση των μελετών Αξιοποίησης σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η αποτελεσματική Αξιοποίηση της Ακίνητης δημοτικής Περιουσίας θα δημιουργήσει ικανές συνθήκες για την αναβάθμιση της Αγοράς ακινήτων, αναδεικνύοντας το ρόλο του Δήμου ως σημαντικού εταίρου στην Αγορά Ακινήτων. Η ΤΑ δύναται, μέσω της κατάλληλης χρήσης του χρηματοδοτικού εργαλείου της Αξιοποίησης των δημοτικών Ακινήτων, να γίνει βασικός κινητήριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, να διεκδικήσει την οικονομική της αυτοτέλεια και ηγετικό ρόλο στο πολιτικό και τοπικό οικονομικό περιβάλλον.

Η ταξινόμηση της δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας και η χρηματοοικονομική ανάλυση της πλεονάζουσας Περιουσίας για κάθε συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησής της αποτελούν τις βασικές γενικές προτάσεις Αξιοποίησης. Ειδικότερα για το Δήμο Κατερίνης η Ανάπτυξη του Παραλιακού μετώπου έχει προτεραιότητα στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δημοτική Ακίνητη Περιουσία, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
153
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΔΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ2.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.