Crowdworking - Mια Νέα Μορφή Εργασίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2680771 622 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσερόλα Καλομοίρα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λεβέντης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λαδάς Δημήτριος, Λέκτορας Τμήματος Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Crowdworking - Mια Νέα Μορφή Εργασίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Crowdworking - Mια Νέα Μορφή Εργασίας
Περίληψη:
Μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, είναι η ανάπτυξη της πληροφορικής. Η εισβολή των νέων τεχνολογιών στην εργασία συμβάλλει στην κατεύθυνση του σύγχρονου εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, προς την οργάνωση της οικονομίας και των συναλλαγών μέσω διαμεσολάβησης σχετικών ψηφιακών πλατφορμών, η εμφάνιση των οποίων έγινε από πολυεθνικές επιχειρήσεις στη Silicon Valley και στις δυτικές ακτές των Η.Π.Α. Σε αυτό το νέο είδος οικονομίας (Gig Economy), ανήκουν κυρίως δύο νέες μορφές εργασίας: το crowdworking και η work on-demand via apps (εργασία κατά παραγγελία μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής).
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση του crowdworking, της νέας μορφής οργάνωσης της εργασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου εργαζόμενοι εγκατεστημένοι στην πλατφόρμα αυτή απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό προς ανάληψη εργασίας. Ερευνώνται τα συμβαλλόμενα μέρη σε αυτή την τριμερή σχέση (crowdsourcer, platform, crowdworker) και οι σχέσεις που αναπτύσσουν, ενώ σχολιάζονται και τα προβλήματα που ανακύπτουν και αφορούν την αποσταθεροποίηση της έννοιας της εκμετάλλευσης, τη μεταβολή της έννοιας του εργοδότη και το κυριότερο, τη ρευστοποίηση της έννοιας του μισθωτού.
Στο πλαίσιο των τρόπων προσέγγισης της ευέλικτης αυτής μορφής απασχόλησης, η έρευνα κατευθύνεται προς την επανεξέταση της έννοιας της εξάρτησης. Διερευνώνται επομένως η έννοια του στοιχείου της εξάρτησης, τα κριτήρια και οι ενδείξεις εξάρτησης, οι διατυπωθείσες θεωρίες, η διάκριση από συγγενή είδη συμβάσεων, ενώ σχολιάζονται και τα νομολογιακά κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει, είναι εάν η έννοια της εξάρτησης θα διευρυνθεί, επομένως και η εφαρμογή της νομοθεσίας του Εργατικού Δικαίου ή θα δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, στους οποίους θα εφαρμοσθούν μερικώς οι κανόνες της Εργατικής Νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική επισκόπηση, στην εθνική επιστημονική κοινότητα, παρατηρείται μια ροπή προς τη διεύρυνση της έννοιας της εξάρτησης, με απομάκρυνση από την προσωπική εξάρτηση, και με κατεύθυνση προς την ένταξη στην εκμετάλλευση και κυρίως προς την έννοια της οικονομικής εξάρτησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
εργατικό δίκαιο, ηλεκτρονική πλατφόρμα, νέα μορφή εργασίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
326
Αριθμός σελίδων:
140
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία Crowdworking -Μια νέα μορφή εργασίας -Τσερόλα Καλομοίρα-Μαρία.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.