"Οι απόψεις των δασκάλων (ΠΕ070), σχετικά με το ρόλο των λογοθεραπευτών στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2710233 724 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσαούση Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Τρίμμης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Λογοθεραπείας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Οι απόψεις των δασκάλων (ΠΕ070), σχετικά με το ρόλο των λογοθεραπευτών στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Οι απόψεις των δασκάλων (ΠΕ070), σχετικά με το ρόλο των λογοθεραπευτών στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες"
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τις απόψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα δασκάλων ειδικότητας ΠΕ070, σχετικά με το ρόλο των λογοθεραπευτών στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Σκοπός της έρευνας, αποτέλεσε η αποτύπωση και διερεύνηση των απόψεων των δασκάλων του σύγχρονου γενικού ελληνικού σχολείου ως προς τα θέματα: α) της ένταξης προγραμμάτων λογοθεραπείας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, β) των ικανοτήτων των λογοθεραπευτών στο θέμα των μαθησιακών δυσκολιών και γ) της ενδεχόμενης συνεργασίας των δασκάλων με τους λογοθεραπευτές που θα αναλάβουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Η έρευνα διεξήχθη μέσω χρήσης ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Οι συμμετέχοντες υπηρετούν σε δημόσια γενικά δημοτικά σχολεία του Νομού Αττικής και συγκεκριμένα των Νοτίων Προαστίων και του Κέντρου.
Κατά τη διαδικασία εύρεσης και ανάλυσης των ευρημάτων, εντοπίστηκε μεταξύ άλλων, ότι οι εκπαιδευτικοί με 0-11 έτη προϋπηρεσίας, θεωρούν ότι είναι λιγότερο γνώστες των προβλημάτων λόγου και ομιλίας, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που έχουν 11-24 και άνω έτη προϋπηρεσίας. Επίσης οι πτυχιούχοι της «Παιδαγωγικής Ακαδημίας», θεωρούν σε μικρότερο βαθμό, από τους πτυχιούχους του «Π.Τ.Δ.Ε.», ότι οι λογοθεραπευτές μπορούν να αναλάβουν μαθητές με ελλείψεις – δυσκολίες στη γραπτή έκφραση. Καινοτόμο σημείο, αποτελεί το γεγονός πως οι πτυχιούχοι της «Παιδαγωγικής Ακαδημίας», θα παραπέμπανε σε μικρότερο βαθμό τους γονείς/κηδεμόνες σε λογοθεραπευτές, για παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους. Τέλος, ένα ακόμη καινοτόμο εύρημα της έρευνας, αναφέρεται στο ότι οι δάσκαλοι κρίνουν, πως οι λογοθεραπευτές χρειάζονται επιπλέον επιμόρφωση για τις μαθησιακές δυσκολίες, εντοπίστηκε όμως πως θα συνεργάζονταν μαζί τους.
Σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η πλειοψηφία είναι 49 ετών και άνω, καθώς επίσης οι περισσότεροι δε διαθέτουν κάποια εξειδίκευση. Οι γλωσσικές αδυναμίες οδηγούν σε μαθησιακές δυσκολίες και κρίνεται αναγκαία η συνεργασία των λογοθεραπευτών με τους ειδικούς παιδαγωγούς. Επιπρόσθετα, κρίνεται αναγκαία η ένταξη των λογοθεραπευτών στο γενικό σχολείο, όπως επίσης και ότι οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στην καλύτερη κατανόηση των μαθησιακών δυσκολιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου και ομιλίας, γλωσσική διαταραχή, λογοθεραπεία, παρέμβαση και ρόλος των λογοθεραπευτών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
170
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΟΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ_ΜΑΡΤΙΟΣ 2018.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.