Ποιότητα ζωής ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2750707 319 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Παθολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοντού Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κοσκίνας Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μανωλακόπουλος Σπήλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαθεοδωρίδης Γεώργιος ,Καθηγητής , Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βλαχογιαννάκος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καραμανώλης Γεώργιος , Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ντόϊτς Μέλανι- Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γιαννούλη Σταυρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο σκοπός στην αντιμετώπιση των ασθενών με μη αντιροπούμενη κίρρωση που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η βελτίωση της πρόγνωσης, η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου στην καθημερινή του ζωή και γενικά η επίτευξη καλής ποιότητας ζωής εντός των περιορισμών που επιβάλει η κατάσταση υγείας της πορείας της νόσου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση.
Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 60 ασθενείς της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της Αθήνας <<Ιπποκράτειο>>.Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με την συμπλήρωση της κλίμακας ShortForm 36.Για την ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPPS 13 και η στατιστική δοκιμασία t-test και Anova.
Αποτελέσματα: Από τους ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη το 64,41% είναι άνδρες και το 35,59% γυναίκες. Η μέση ηλικία των ερωτηθέντων είναι 70,8 ετών με τυπική απόκλιση 10,91 έτη. Το 89,66% έχει επανεισαχθεί στο Νοσοκομείο και το 56,14% ήταν παλαιοί καπνιστές, το 31,58% ήταν τωρινοί καπνιστές και το υπόλοιπο 12,28% ήταν μη καπνιστές.
Από την στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι σε όλες τις διαστάσεις της κλίμακας της ποιότητας ζωής (SF -36) οι ασθενείς της μελέτης μας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό είχαν στατιστικά μειούμενους δείκτες ποιότητας ζωής.
Επιπλέον βρέθηκε ότι καλύτερη ποιότητα ζωής στις κλίμακες ψυχική υγεία, σωματική λειτουργικότητα και ζωτικότητα έχουν οι ασθενείς με τριτοβάθμια εκπαίδευση (p<0,05).Οι γυναίκες σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην κλίμακα <<σωματικής λειτουργικότητας>> από τους άνδρες (p<0,05). Επίσης όσοι δεν πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα και δεν είναι καπνιστές έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συμπεράσματα: Με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης φαίνεται ότι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο , η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, το φύλο ,η επανεισαγωγή στο Νοσοκομείο μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε εκκενωτική παρακέντηση. Επιτακτική κρίνουμε την ανάγκη Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης Προγραμμάτων αγωγής υγείας που στόχο θα έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Μη αντιρροπούμενη κίρρωση, Εκκενωτική παρακέντηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kontou Vasiliki Phd.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.