Σύνταγμα και Μνημεία: Η προστασία των αρχαίων και των νεότερων μνημείων στην ελληνική έννομη τάξη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2751053 422 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γεωργιδάκη Έλλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιάννης Δρόσος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνταγμα και Μνημεία: Η προστασία των αρχαίων και των νεότερων μνημείων στην ελληνική έννομη τάξη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνταγμα και Μνημεία: Η προστασία των αρχαίων και των νεότερων μνημείων στην ελληνική έννομη τάξη
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Σύνταγμα και Μνημεία: Η προστασία των αρχαίων και των νεότερων μνημείων στην ελληνική έννομη τάξη
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται πτυχές της έννομης σχέσης που συνδέει το Κράτος με τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική του κληρονομιά και ειδικότερα, τα αρχαία και τα νεότερα μνημεία, όπως αυτή οριοθετείται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 6 του άρθρου 24 του Συντάγματος και από το ν. 3028/2002 «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κατά το ελληνικό Σύνταγμα υποχρέωση του Κράτους αλλά και δικαίωμα του καθενός. Σύμφωνα, δε, με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί και μία αξία συνταγματικά προστατευόμενη. Στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν τα μνημεία, αρχαία και νεότερα, τα οποία- εκτός της αισθητικής τους, της αρχιτεκτονικής τους αξίας και της σημαντικής τους θέσης στις προτιμήσεις των επισκεπτών της Ελλάδας- συνιστούν διαχρονικές μαρτυρίες του ανθρώπινου βίου και συγκροτούν αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης.
Στην εργασία εξετάζεται, ιδίως, η νομική φύση των μνημείων ως πραγμάτων εκτός συναλλαγής και η ένταξή τους στη δημόσια κτήση ενώ μέσα από την ανάλυση πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζονται περιπτώσεις σύγκρουσης της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος με άλλα συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά και επιχειρείται η ανάδειξη των κριτηρίων που επιστρατεύονται για την στάθμιση και πρακτική εναρμόνιση των συγκρουόμενων αγαθών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εργασίας, η προστασία των μνημείων, ως στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί αυτοτελή σκοπό δημοσίου συμφέροντος. Επιτελεί, όμως, και μία περαιτέρω λειτουργία, η οποία συνίσταται στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως στοιχείου της συλλογικής μας ταυτότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
πολιτισμική κληρονομιά, πολιτιστικό περιβάλλον, κράτος και μνημεία, νόμος 3028/2002, κινητά και ακίνητα μνημεία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
61
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Σύνταγμα και Μνημεία .pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.