Ψηφιακή τεχνολογία και μεταναστευτικό: Ποιοτική και ποσοτική έρευνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2758804 548 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μωραΐτης Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μεϊμάρης Μιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψηφιακή τεχνολογία και μεταναστευτικό: Ποιοτική και ποσοτική έρευνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Digital technology and the migrant crisis: Quantitative and qualitative research
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των αναγκαστικά μετακινούμενων πληθυσμών, αποτελεί τη μεγαλύτερη αντίστοιχη καταγραφή τη σύγχρονής ιστορίας, φαινόμενο το οποίο περιγράφεται ως «μεταναστευτικό πρόβλημα». Το ζήτημα αυτό, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες, δημιουργεί πόλωση και έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος και η έκταση που η ψηφιακή τεχνολογία, αξιοποιείται, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες του μεταναστευτικού. Για το σκοπό αυτό, έγινε έρευνα απογραφής σχετικών περιπτώσεων. Εντοπίστηκαν 281 περιπτώσεις, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν, μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητά τους ως προς τις επιδιώξεις τους τους.
Η μελέτη των περιπτώσεων αυτών έδειξε ότι ενώ η δυνατότητα διασύνδεσης και η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για επικοινωνία και πληροφόρηση, αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, η πλειοψηφία των εξειδικευμένων εφαρμογών που δημιουργήθηκαν για το ζήτημα αυτό, κυρίως μετά το 2015, δε φαίνεται να έχουν επιτύχει το στόχο τους. Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και συμπληρώθηκαν, σε επόμενο στάδιο, με τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, μέσω συνεντεύξεων με πρόσφυγες. Η όλη διαδικασία ανέδειξε και προβληματικές περιοχές από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως είναι τα πεδία προσωπικής ασφάλειας και έκθεσης προσωπικών δεδομένων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως και η χωρίς έλεγχο και κανόνες, ανάπτυξη εφαρμογών και δράσεων.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της μελέτης, αποτυπώθηκε, μέσω της αξιοποίησης της μεθόδου ψηφιακών αφηγήσεων, το πώς οι ίδιοι οι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή τους και τη στάση τους απέναντι σε αυτή. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μάλιστα, δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογηθεί η μέθοδος της ψηφιακής αφήγησης και ως ερευνητικό εργαλείο. Η μελέτη έδωσε την ευκαιρία να καταγραφεί σειρά προτάσεων και επισημάνσεων που μπορεί να συμβάλουν, προκειμένου η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να γίνει περισσότερο αποτελεσματική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακή τεχνολογία, μεταναστευτικό ζήτημα, πρόσφυγες, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακή αφήγηση, κοινωνική ενσωμάτωση, εκπαίδευση προσφύγων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
218
Moraitis_2018_Migrant_crisis_and_digital_technology.pdf (11 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο